Najbogatiji Francuz odustao od belgijskog državljanstva

Bernard Arno, najbogatiji Francuz, odustao je od pokušaja da dobije belgijsko državljanstvo i objavio da će nastaviti da plaća porez u svojoj domovini
102 pregleda 0 komentar(a)
Bernard Arno, Foto: Rojter
Bernard Arno, Foto: Rojter
Ažurirano: 10.04.2013. 18:08h

Najbogatiji Francuz, Bernard Arno, odustao je od pokušaja da dobije belgijsko državljanstvo i objavio da će nastaviti da plaća porez u svojoj domovini čime je okončao višemjesečna nagađanja hoće li poput svog sunarodnika Depardijea odlaskom u inostranstvo izbjeći 75-postotni porez na godišnje prihode iznad milion eura.

Vlasnik konglomerata luksuzne robe LVMH svoju je odluku objavio u razgovoru za novine i rekao da nikada nije namjeravao da izbjegne plaćanje poreza. "Danas sam odlučio da okončam čitavu pometnju. Povlačim svoj zahtjev za dobijanje belgijskog državljanstva", rekao je Arno dnevniku "Le Monde".

Prošle godina je vijest da je Arno podnio zahtjev za državljanstvo izazvala ljutite optužbe čelnika francuskih socijalista i drugih ljevičara da mu nedostaje rodoljublje u trenutku kada je francuska ekonomija u ogromnim dugovima i stagnaciji.

Arnoov zahtjev za državljanstvo doveden je u pitanje nakon što je u januaru sud u Briselu kancelariji za imigraciju dao negativno mišljenje o njemu, kako su prenijeli belgijski mediji.

Arno je potvrdio da njegova nastojanja da dobije državljanstvo u Belgiji nisu motivisana visokim porezom nego pitanjima vlasništva, da se njegova djeca ne bi sporila oko bogatstva koje će im jednoga dana ostaviti.

"S obzirom na stanje zemlje napori na oporavku moraju biti podijeljeni a ovim potezom nadam se da sam pokazao svoju vezanost s Francuskom i da vjerujem u njenu budućnost", rekao je.

Vlasnik kompanije LVMH-a je rekao da je taj konglomerat platio više od milijardu eura poreza na dobit u Francuskoj iako je 80 posto svoje prodaje ostvario u inostranstvu. Iako nije želi da otkrije svoj lični poreski račun rekao je da je "nesumnjivo jedan od najvećih francuskih platiša poreza".

Bonus video: