Najnesrećnija žrtva kiparske krize

Manje od 24 sata prije objavljivanja da će depoziti Banke Kipra biti oporezovani, Šeron Konor je na račun uplatila novac dobijen od prodaje kuće
5 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2013. 07:06h

Šeron Konor je prošle godine iznenada izgubila muža, kada je sa 54 godine imao srčani udar. Sada, kada se ponadala da se stvari možda popravljaju, našla se u novoj noćnoj mori pošto je postala jedna od možda najnesrećnijih žrtava kiparske bankarske krize.

Konorinih 183.000 eura – dobijenih prodajom kuće – sada su joj van domašaja pošto ih je uplatila u Banku Kipra 15. marta u vrijeme ručka, objavio je britanski „Gardijan”.

U subotu ujutru, 16. marta, objavljeno je da će deponenti morati da se odreknu dijela depozita prema uslovima za dobijanje paketa spasa od EU.

Šeron Konor je prodala svoju kuću na Kipru kako bi se vratila u Veliku Britaniju. Narednog dana joj je novac zamrznut – sada strahuje da je ostalča bez velikog dijela novca, kao i bez kupovine nove kuće

Njen slučaj pokazuje da nisu samo vrijedni, obični građani Kipra i bogati Rusi kažnjeni, nego da su i stranci, poput Konorove koja je na ovom ostrvu živjela sa mužem osam godina do njegove smrti u januaru 2012, uhvaćeni u ovu zamku. Ona tvrdi da je „potpuno nepravedno“ da plaća penale jer više uopšte ne živi na Kipru, a njena sredstva ne predstavljaju štednju, nego novac od prodaje kuće koji je na računu bio manje od 24 sata kada je objavljeno oporezivanje depozita.

"Od ovoga se razbolijevam", kazala je ova 55-godišnjakinja koja ima dvoje djece i petoro unučadi, a trenutno živi kod sestre u Kentu.

"Mislila sam da stvari napreduju: 13. marta mi je ponuđen posao koji sam prihvatila, 14. marta sam postigla dogovor za prodaju kuće, 15. marta je izvršena uplata. Pomislila sam – 2013. će biti moja godina. A onda me je 16. marta ova vijest potpuno srozala."

Konorova je sa suprugom u Kentu živjela više od 20 godina. Onda su 2004. odlučili da ostvare svoj san - prodali su kuću i preselili se na Kipar da otvore školu ronjenja. Na Kipru su kupili kuću i započeli posao u Paraliminiju gdje su živjeli 8 godina kada je Šeron u januaru 2012. došla kući s posla i našla muža koji je umro od srčanog udara.

"Bilo je bez ikakvog upozorenja“, ispričala je „Gardijanu”.

Kuća na Kipru koju je Konor prodala, Foto: Guardian.co.uk

Zatvorila je školu ronjenja i odlučila da se vrati u Englesku. Kuću čija je tržišna vrijednost bila procijenjena na 230.000 eura, prodala je za 183.000 jednom kupcu koji je platio gotovinom.

Novac je uplaćen na dva računa u Banci Kipra (od kojih je jedan bvio otvoren baš za tu svrhu) 15. marta.

Dva računa koja pripadaju Šeron Konor će praktično biti spojena i zbog toga će izgubiti cijelih 50.000 eura, a nema nagovještaja kada će imati pristup ostatku novca

Klijenti Banke Kipra čiji su depoziti veći od 100.000 su prošlog vikenda saznali da će 37,5% novca koji imaju preko te granice biti pretvoreno u dionice banke, koje su trenutno gotovo bezvrijedne. Oko 22,5% njihovih ušteđevina će biti stavljeno u fond na koji se neće isplaćivati kamata, a u slučaju da banci zatreba još novca, može i da ga konfiskuje. Ostalih 40% velikih depozita u Banci Kipra će biti „privremeno zamrznuti iz razloga likvidnosti“, ali će se na taj novac, kako je objavljeno, i dalje obračunavati kamata.

Dva računa koja pripadaju Šeron Konor će praktično biti spojena i zbog toga će izgubiti cijelih 50.000 eura, a nema nagovještaja kada će imati pristup ostatku novca.

O svom slučaju je pisala na mnoge adrese, uključujući i britanskog premijera Dejvida Kamerona i njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Galerija

Bonus video: