Djevojka Berezovskog tvrdi da on nije izvršio samoubistvo

"Planirao je da dođe u Izrael u ponedjeljak 25. marta. Znam to sigurno", rekla je Sabirova ruskom nedjeljniku i pokazala novinarima kopiju njene avio-karte za Tel Aviv
146 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2013. 12:46h

Katerina Sabirova (23), djevojka sa kojom je pokojni ruski milijarder Boris Berezovski (67) bio u vezi, izjavila je danas da ne vjeruje da je on izvršio samoubistvo i da su planirali da zajedno otputuju u Izrael.

U intervjuu liberalnom ruskom nedjeljniku "Nju tajms" Sabirova je kazala da ne vjeruje da bi Berezovski, kojega je upoznala prije četiri godine, izvršio samoubistvo, i da mu je u njihovom posljednjem razgovoru, dan uoči njegove smrti, glas "zvučao bolje nego obično".

"Planirao je da dođe u Izrael u ponedjeljak 25. marta. Znam to sigurno", rekla je Sabirova ruskom nedjeljniku i pokazala novinarima kopiju njene avio-karte za Tel Aviv.

"Imao je velike planove, da ide do Mrtvog mora", kaže Katerina i dodaje da je Berezovski bio depresivan, ali ne i samoubilački nastrojen, prenosi francuska agencija AFP.

Berezovski je govorio "Zamisli da nisam tu. Svi problemi bi nestali, ali to ne znači da bi se ubio. Ne mogu da zamislim da bi se ubio", priča Sabirova.

Berezovski je trebalo sa njom da se sretne na aerodromu u Tel Avivu. On je sam predložio taj put 18. marta jer je njoj istekla britanska viza.

Časopis je objavio fotografiju lijepe Katerine sa Berezovskim koji drži ruku prebačenu preko njenog ramena a njegovi prijatelji su potvrdili da su bili u dugoj vezi, napominje AFP.

Sabirova je takođe potvrdila da je Berezovski sa njom razgovarao o njegovom pismu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u kome traži oproštaj, a čije je postojanje otkrio portparol Putina, Dmitrij Peskov, nakon njegove smrti.

"Rekao je da ne vidi drugi način (da se vrati u Rusiju) osim da se izvini", kazala je Katerina i dodala da je vidjela kopiju pisma koje je Berezovski poslao u novembru.

"Govorio je o tome kao o posljednjoj šansi", rekla je mlada žena. "Vidjela sam rukopis, pročitao mi ga je. Molio je za oproštaj i mogućnost da se vrati", dodala je.

Berezovski, koji je imao politički azil u Velikoj Britaniji, pronađen je mrtav 23. marta u svojoj kući kod Askota, nedaleko od Londona.

Protiv Berezovskog je u Rusiji vođeno nekoliko krivičnih istraga, između ostalog povodom mahinacija sredstvima "Aeroflota" 1999. godine zbog čega je kažnjen u odsustvu na šest godina zatvora, za prisvajanje imovine kompanije "AvtoVAZ" i "SbS-AGRO", a optužen je i za pozivanje na organizovanje masovnih nereda.

Galerija

Bonus video: