Kipar: U februaru iz banaka podignuto milijardu eura

Najnoviji podaci, koji ne obuhvataju depozite u vlasništvu kiparske vlade ili međubankarske depozite, odraz su rastuće zabrinutosti prisutne među kiparskim štedišama
57 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2013. 13:22h

Domaćinstva i kompanije na Kipru su u febraru podigli čak milijardu eura sa svojih bankovnih računa, pokazuju danas objavljeni podaci Evropske centralne banke (ECB).

Obim privatnih depozita u kiparskim bankama smanjen je u februaru, na mjesečnom nivou, za 2,1 odsto, na 46,4 milijarde eura, poslije januarskog pada od dva odsto, dodaje ECB, a prenosi Frans pres.

Najnoviji podaci, koji ne obuhvataju depozite u vlasništvu kiparske vlade ili međubankarske depozite, odraz su rastuće zabrinutosti prisutne među kiparskim štedišama, u trenutku kada su pregovori oko paketa pomoći za tu zemlju još u toku.

ECB svakog mjeseca objavljuje slične podatke za svaku članicu evrozone, pa su tako depoziti u Grčkoj u februaru porasli za skoro dva odsto, u Italiji za 1,3 odsto, a u Španiji za 0,1 odsto.

Banke otvorene u podne

Ispred banaka na Kipru od jutros je bilo raspoređeno obezbjeđenje, uoči otvaranja ekspozitura poslije skoro dvije nedjelje.

Banke su otvorene danas u podne, a građani će moći da podignu najviše 300 eura dnevno.

Sve banke na Kipru zatvorene su 16. marta u strahu da preduzeća i građani ne povuku uloge.

Kiparska centralna banka uvela je niz restrikcija u bankarskom sektoru da bi spriječila odliv kapitala kada banke danas budu ponovo otvorene.

Foto: Beta/AP

Kipar je u ponedjeljak postigao dogovor s kreditorima koji predviđa drastično restrukturisanje bankarskog sektora, što je uslov da dobije zajam od 10 milijardi eura da spase zemlju od bankrota.

Ministarstvo finansija saopštilo je da će banke danas raditi skraćeno, od 12 do 18 sati.

Galerija

Bonus video: