Asad traži pomoć od zemalja BRIKS-a

"Pozivam lidere zemalja BRIK-a da zajedno rade kako bi odmah bilo zaustavljeno nasilje u Siriji i garantovan uspjeh političkog rješenja...", poručio je Al Asad
3 komentar(a)
Asad, Foto: Rojters
Asad, Foto: Rojters
Ažurirano: 27.03.2013. 12:53h

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad zatražio je danas od zemalja BRIKS-a da djeluju kako bi bilo "zaustavljeno nasilje" u njegovoj zemlji i okončana "patnja" naroda zbog međunarodnih sankcija.

"Pozivam lidere zemalja BRIKS-a da zajedno rade kako bi odmah bilo zaustavljeno nasilje u Siriji i garantovan uspjeh političkog rješenja. To zahtijeva jasnu međunarodnu volju kako bi presušili izvori terorizma, bilo zaustavljeno njegovo finansiranje i naoružavanje", naveo je Asad u pismu upućenom južnoafričkom predsjedniku Džejkobu Zumi.

Zuma predsjedava samitom BRIKS-a, organizacije koja, pored Južne Afrike, okuplja Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku.

Asad je takođe pozvao lidere BRIKS-a da "ulože sve napore kako bi bila okončana patnja sirijskog naroda, prouzrokovana", kako je naveo, "nepravednim ekonomskim sankcijama, u suprotnosti sa međunarodnim zakonima, a koje direktno pogađaju život i svakodnevne potrebe građana".

"Izražavam težnju sirijskog naroda da radi sa zemljama BRIKS-a kao pravednom snagom koja pokušava da donese mir, bezbjednost i saradnju među zemljama, daleko od hegemonije i nametnute nepravde našim narodima", naveo je Asad protiv koga traje pobuna već dvije godine.

Sirijski predsjednik je takođe napisao da su zemlje BRIKS-a "nada za ugnjetavane narode koji pate zbog spoljnih intervencija".

U sukobu u Siriji do sada je poginulo više od 70.000 ljudi, a iz zemlje je pobjeglo više od milion ljudi, govore podaci UN-a.

Bonus video: