Snijeg paralisao Sloveniju

Zbog snijega i bure je tokom noći bio zatvoren i autoput ka Italiji, a tokom današnjeg dana su se nastavili problemi
2 komentar(a)
Snijeg, Ukrajina, Foto: Beta/AP
Snijeg, Ukrajina, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.03.2013. 11:00h

Najhladniji kraj marta za posljednjih 50 godina u Sloveniji je snijegom izazvao saobraćajne nesreće, zatvaranja graničnih prelaza i blokada autoputeva, prenosi B92.

Snijeg koji u Sloveniji pada od nedjelje je, uprkos tome što su ga metereolozi blagovremeno najavili, izazvao velike probleme na putevima. Do danas je došlo do 111 saobraćajnih nesreća, od toga samo tokom prošle noći 57 nesreća, u kojima je povrijeđeno 17 osoba.

Zbog snijega i bure je tokom noći bio zatvoren i autoput ka Italiji, a tokom današnjeg dana su se nastavili problemi, posebno na graničnom prelazu Fernetiči, koji je Italija zatvorila, zbog čega su se na slovenačkoj strani napravile kolone u tri vozna pojasa i još uvek se ne zna kada će se granica otvoriti. Granični prelaz Fernetiči je zatvoren za sva vozila.

Granicu su za tovarna vozila zatvorili i Mađari, tako da se, u Sloveniji, na pravcima ka Mađarskoj iz saobraćaja isključuju kamioni.

Zbog snijega u Hrvatskoj se na slovenačko-hrvatskim graničnim prelazima Obrežje, Starod, Zavrč i Gruškovje, iz saobraćaja isključuju kamioni teži od 7,5 tona.

Brojne blokade slovenačkih puteva, naročito u primorskom dijelu, su zbog snijega i bure, zatvoreni za sve kamione i automobile sa prikolicama. Zbog vremena je u tim krajevima, odnosno u području Vipave i Ajdovščine potrebna zimska oprema.

Slovenački saobraćajno-informativni centar upozorava da je snijeg u Sloveniji najavljen sve do sredine ove nedjelje, a uz snijeg je moguća i ledena kiša, zbog čega se na nekim putevima očekuje i jaka poledica. Očekuju se dalji problemi u saobraćaju, prije svega jako usporen promet, a zimska oprema je ponovo obavezna.

Bonus video: