BBC: Berezovski se objesio

Policija je u potpunosti odbacila sumnje da je Berezovski umro nasilnom smrću, iako se još uvijek čekaju toksikološki nalazi
2 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2013. 09:13h

Ruski oligarh Boris Berezovski se objesio pokazali su nalazi obdukcije, javlja BBC.

Policija je u potpunosti odbacila sumnje da je Berezovski umro nasilnom smrću, iako se još uvijek čekaju toksikološki nalazi.

Ruski oligarh, nekadašnji vladin zvaničnik i bivši matematičar koji je bio i član Ruske akademije nauka, imao je finansijskih problema u posljednje vrijeme, posebno poslije gubljenja sudskog spora protiv Romana Avramoviča i naredbe britanskog suda da mu isplati sudske troškove u vrijednosti od 35 miliona funti.

Berezovski je prije ove presude tražio odštetu od tri miliona funti, tvrdeći da je prevaren prilikom prodaje udjela u naftnoj kompaniji "Sibnjeft". Međutim, na kraju je pristao da plati 35 miliona funti za Abramovičeve sudske troškove nakon što je sudija potpuno odbacio te optužbe i nazvao Berezovskog nepouzdanim svjedokom.

Ruska agencija Itar-Tass podsjeća da je vođeno nekoliko istraga i da postoji nekoliko krivičnih predmeta u kojima figurira Berezovski, između ostalog povodom mahinacija sredstvima „Aeroflota" 1999. godine zbog čega je kažnjen u odsustvu na šest godina zatvora, za prisvajanje imovine kompanije "AvtoVAZ" i "SbS-AGRO", a optužen je i za pozivanje na organizovanje masovnih nereda.

Rusko tužilaštvo saopštilo je 2010. godine da su sudovi Rusije i Švajcarske izrekli pet presuda Berezovskom i njegovim pomagačima, koje su postale pravnosnažne i da su bezuspješno zahtijevali njegovu ekstradiciju i vraćanje u Moskvu.

Sud u Londonu nekoliko puta odgovarao je negativno, navodeći da je Berezovski 2003. godine dobio politički azil u Velikoj Britaniji.

Berezovski je emigrirao u Britaniju 2000.

Berezovski se obogatio 1990-ih godina, prodajući uvezene "mercedese" kao i automobile proizvedene u Rusiji.

Kasnije, kao vlasnik "Sibnjefta" i većinski akcionar glavnog ruskog televizijskog kanala, podržavao je uspon Borisa Jeljcina na vlast.

Preživio je nekoliko pokušaja atentata, uključujući bombaški napad u kojem je poginuo njegov vozač.

Tokom kasnijih godina Jeljcinovog mandata, Berezovski je bio dio užeg predsjednikovog kruga kao zamjenik sekretara ruskog savjeta bezbjednosti.

Igrao je ulogu u Putinovom usponu krajem 1990-ih, prije nego što je novi predsjednik počeo da guši političke ambicije ruskih oligarha.

Galerija

Bonus video: