Nema dokaza o umiješanosti treće osobe u smrt Berezuskog

Britanska policija precizirala je i da je u subotu popodne hitnu pomoć pozvao jedan službenik ruskog tajkuna
25 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2013. 18:33h

Britanska policija saopštila je da "nema dokaza, u ovoj fazi istrage, da je treće lice umiješano u smrt ruskog tajkuna Borisa Berezovskog" pronađenog mrtvog u subotu u njegovoj kući u blizini Londona.

"Bilo bi greška nagađati o uzrocima smrti prije autopsije. Nemamo nikakav dokaz koji bi ukazivao na umiješanost treće osobe", naveli su istražitelji zaduženi za istragu o smrti Berezovskog.

Britanska policija precizirala je i da je u subotu popodne hitnu pomoć pozvao jedan službenik ruskog tajkuna, koji je i pronašao njegovo tijelo. Nije, međutim, precizirano kada će biti sprovedena autopsija tijela, kako bi se utvrdio tačan razlog smrti.

Policijske jedinice obučene za rad u uslovima hemijske, biološke i radioaktivne kontaminacije pretražile su danas kuću Berezovskog u Sariju, na jugoistoku Engleske, iz, kako je saopšteno, predostrožnosti, ali opasne materije nisu pronađene.

Britanska policija blokirala je danas prilaz kući Borisa Berezovskog, ruskog oligarha koji je pronađan mrtav u subotu u svojoj kući kod Londona, da bi specijalni tim protiv hemijske, biološke, radiološke i nuklearne opasnosti (CBRN) istražio okolnosti njegove smrti koje su još nerazjašnjene.

Hitna pomoć pozvana je juče u 15.18 časova u dom Berezovskog (67) u bogatom londonskom predgrađu Askotu, pošto je pripadnik obezbjeđenja pronašao njegovog beživotno tijelo u kadi, javio je britanski BBC.

Advokat ruskog tajkuna Aleksandar Dobrovinski rekao je da je Berezovski vjerovatno izvršio samoubistvo jer je bio u depresiji zbog svojih dugova, ali s obzirom na to da je Berezovski preživio jedan pokušaj ubistva 1995. godine i strahovao da će biti ubijen, njegova smrt će sigurno izazvati razne spekulacije, navode agencije.

Više od deset sati od smrti Berezovskog, jednog od najžešćih kritičara Vladimira Putina, njegovo tijelo i dalje se nalazi u njegovom domu u londonskom predgrađu.

Pripadnik londonske policije potvrdio je da su specijalno obučeni pripadnici tima CBRN trenutno na licu mjesta i da se sprovodi sveobuhvatna istraga.

Aleksandar Dobrovinski, advokat Berezovskog izjavio je za rusku državnu televiziju da je "obaviješten od kontakata u Londonu da mora da se Berezovski ubio", navodi AFP.

Međutim, prijatelj ruskog oligarha Demjan Kudrjavcev oštro je negirao da se Berezovski ubio.

"Ne postoje jasni znakovi samoubistva. Nema znakova da je sebi dao injekciju ili progutao neke pilule. Niko ne zna zašto mu je srce stalo", rekao je Kudrjavcev za rusku novinsku agenciju Prima.

Diplomatski dopisnik BBC Bridžit Kendal ocjenjuje da intervju koji je Berezovski dao za Forbs prije smrti, "možda baca svjetlost na njegovo stanje uma".

U intervjuu, Berezovski je rekao da je uvek želio da se vrati u Rusiju, čak i kada su krivični postupci pokrenuti protiv njega i da je shvatio da ne može da bude emigrant i da je promijenio mnoge od ranijih stavova.

Forbs je naveo da je Berezovski u jednom od posljednjih svojih intervjua, rekao da je izgubio smisao života, da nije više zainteresovan za politiku i da želi da se vrati nauci i nastavi svoj naučni rad u Rusiji.

Ruski oligarh, nekadašnji vladin zvaničnik i bivši matematičar koji je bio i član Ruske akademije nauka, imao je finansijskih problema u posljednje vrijeme, posebno poslije gubljenja sudskog spora protiv Romana Avramoviča i naredbe britanskog suda da mu isplati sudske troškove u vrijednosti od 35 miliona funti. Berezovski je prije ove presude tražio odštetu od tri miliona funti, tvrdeći da je prevaren prilikom prodaje udjela u naftnoj kompaniji "Sibnjeft". Međutim, na kraju je pristao da plati 35 miliona funti za Abramovičeve sudske troškove nakon što je sudija potpuno odbacio te optužbe i nazvao Berezovskog nepouzdanim svjedokom.

Ruska agencija Itar-Tass podsjeća da je vođeno nekoliko istraga i da postoji nekoliko krivičnih predmeta u kojima figurira Berezovski, između ostalog povodom mahinacija sredstvima „Aeroflota" 1999. godine zbog čega je kažnjen u odsustvu na šest godina zatvora, za prisvajanje imovine kompanije "AvtoVAZ" i "SbS-AGRO", a optužen je i za pozivanje na organizovanje masovnih nereda.

Rusko tužilaštvo saopštilo je 2010. godine da su sudovi Rusije i Švajcarske izrekli pet presuda Berezovskom i njegovim pomagačima, koje su postale pravnosnažne i da su bezuspješno zahtijevali njegovu ekstradiciju i vraćanje u Moskvu.

Sud u Londonu nekoliko puta odgovarao je negativno, navodeći da je Berezovski 2003. godine dobio politički azil u Velikoj Britaniji.

Berezovski je emigrirao u Britaniju 2000.

Berezovski se obogatio 1990-ih godina, prodajući uvezene "mercedese" kao i automobile proizvedene u Rusiji.

Kasnije, kao vlasnik "Sibnjefta" i većinski akcionar glavnog ruskog televizijskog kanala, podržavao je uspon Borisa Jeljcina na vlast.

Preživio je nekoliko pokušaja atentata, uključujući bombaški napad u kojem je poginuo njegov vozač.

Tokom kasnijih godina Jeljcinovog mandata, Berezovski je bio dio užeg predsjednikovog kruga kao zamjenik sekretara ruskog savjeta bezbjednosti.

Igrao je ulogu u Putinovom usponu krajem 1990-ih, prije nego što je novi predsjednik počeo da guši političke ambicije ruskih oligarha.

Galerija

Bonus video: