Ustoličen papa: Zaštitimo najsiromašnije, najslabije...

"Moramo imati poštovanje prema svakom ljudskom stvorenju, moramo da volimo svaku osobu. Posebno djecu, stare i najranjivije"
92 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2013. 14:53h

Preuzimanjem papinskog znamenja - palije i Ribarskog prstena, ljubljenjem Jevandjelja ili poljupca Hristu i blagosiljanjem prisutnih, poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo uveden je danas na Trgu svetog Petra u Rimu u tron svetog Petra.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su predstavnici šefovi država i vlada gotovo 200 država, predstanici gotovo svih pravoslavnih crkava, jevrejske i drugih vjerskih zajednica, kao i gotovo milion vjernika koji su u Rim pristigli iz cijelog svijeta.

Papa, koji je uzeo ime po ugledu na Franju Asiškog, zaštitnika siromašnih, je poručio da treba živjeti u čestitosti i prijateljstvu, u povjerenju i dobru i da je sve to povereno čovjeku, čuvaru Božjih darova.

Papa je u obraćanju vjernicima rekao da "moramo da ugledamo svjetlo usred mraka".

"Moramo da zaštitimo ljudski rod, a naročito najsiromašnije, najslabije, najmanje važne, one koji su gladni, žedni, strance, one koji su goli ili u zatvoru. Moramo da dozvolimo zraku svjetla da se probije kroz teške oblake. Danas, usred tolikog mraka, moramo da vidimo svjetlo nade i da zaštitimo svakog muškarca i ženu. Zaštita ljudi je osnovna dužnost Rimskog biskupa", rekao je Franjo.

Papa je rekao da je važna poslušnost Bogu.

"Zapamtite, Crkva nije zgrada, ona je sastavljena od živog kamenja ljudskih duša. Josif vrši Božju volju i on pazina sve ono što se događa oko njega.

Kako mi danas moramo da odgovorimo na poziv Božji? Šta je taj centar hrišćanskog poziva? To je Hrist, moramo da prepoznamo Hrista u našem životu. To se ne tiče samo hrišćana.Taj poziv služenja prethodi svakoj osobi. Kao Franja Asiški, moramo imati poštovanje prema svakom ljudskom stvorenju, moramo da volimo svaku osobu. Posebno djecu, stare i najranjivije. Oni koji žive na rubu našega srca. Muževi moraju da paze na supruge, roditelji na djecu, a djeca na roditelje. To znači živeti sa iskrenošću prijateljstva, ta reciporočnost u dobru. U dubini sve se vrti oko naše sposobnosti da vodimo brigu o čovjeku. Budite pažljivi sa darovima od Boga. Kada se čovjek odriče odgovornosti, kada ne pazimo na na braću i sestre nastaje prostor za razaranja gdje stradaju siromašni", rekao je papa.

Papi je obučen palijum, koji označava Hristov jaram. Jevanđelje po Mateju je pročitano na grčkom jeziku, kako bi se pokazala i istočna i zapana strana Katoličke crkve.

Premijer Milo Đukanović prisustvovao je ceremoniji i, kako je najavljeno iz Vlade, tokom boravka će imati kratak susret sa novim papom.

Srpsku pravoslavnu crkvu predstavljao je mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije.

Foto: svetigora.wordpress.com

Lider 1,2 milijarde svjetskih katolika, prvi papa jezuita, svečano je ustoličen na Trgu svetog Petra, a gradske vlasti ranije su saopštile da će tom događaju prisustvovati gotovo million ljudi.

Inauguraciji pape Franja, nasljednika Benedikta XVI koji je svojevoljno abdicirao posljednjeg dana februara, prisustvovali su predstavnici 180 država među kojima potpredsjednik SAD Džozef Bajeden, njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Francuske Fransoa Oland, predsjednica Brazila Dilma Rusef, predsjednik EU Herman van Rompej, predsjednik Evropske komisije Žoze Manel Barozo, španski premijer Marijano Rahoj.

Iz regiona ceremoniji će, kako je najavljeno, prisustvovati, predsednici Slovenije Borut Pahor i Hrvatske Ivo Josipović, kao i hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić.

Prvi put u poslednjih hiljadu godina inaugaracionoj ceremoniji prisustvovao je vaseljenski patrijarh Vartolomej, kao i predstavnici gotovo svih pravoslavnih crkava.

Inače, stupanje pape na tron svetog Petra je samo formalan i ceremonijalan čin koji nema crkvenopravno značenje.Ceremonija se obavlja na dan katoličkog praznika Svetog Josifa koji je istovremeno i imendan bivšeg pape Benedikta XVI koji danas, međutim, neće prisustvovati inauguraciji.

Papa Franjo je rođen u Buenos Ajresu u šestočlanoj porodici iseljenika iz Italije.

Kao kardinal Buenos Ajresa Horhe Mario Bergoljo je, naime, imao često veoma zategnut odnos sa Kirhnerovom uglavnom zbog gej brakova i zakona o abortusu.Papa Franjo, od koga se mnogo očekuje, jer na mjesto lidera katolika dolazi u vrijeme kada Crkvu potresaju različiti skandali - od pedofilskih do "Vatiliksa", odnosno curenja povjerljivih informacija iz Vatikana - u svijetu je dočekan kao skroman čovjek koji će se zalagati za siromašne.I njegovo ime, koje je prema sopstvenim riječima uzeo po ugledu na Franju Asiškog, zaštitnika siromaha, simbolizuje njegovu namjeru da svoj pontifikat posveti upravo tom sloju ljudi.Skromnošću je osvojio srca mnogih, ali ipak nije mogao da pobjegne od kritika zbog nerazjašnjenih okolnosti njegovog djelovanja u vrijeme brutalnog argentinskog "prljavog rata" kada je, kako se tvrdi, bio blizak tadašnjem režimu. Vatikan je, međutim, to više puta demantovao.

Galerija

Bonus video: