Grilov pokret ima članove raznih profila: Gradonačelnik dječjeg lica

Sudeći prema prvom čovjeku Parme, poslanici Pokreta pet zvjezdica mogli bi biti iznenađujuće drugačiji od svog lidera
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2013. 11:58h

Poslanici iz Pokreta pet zvjezdica bili su, između ostalog, domaćice, studenti ili nezaposleni prije nego što su u petak ušli u italijanski parlament i dalje je nepoznanica kako će se nositi sa novoosvojenim položajem.

Sudeći po najiskusnijem političaru iz njihovih redova, gradonačelniku Parme koji je izabran prije deset mjeseci, poslanici Pokreta mogli bi biti iznenađujuće različiti od svog lidera Bepea Grila čija je intenzivna retorika protiv establišmenta učinila ovu grupu najvećom pojedinačnom strankom u zemlji.

Dok Grilo predstavlja glas i lice Pokreta, njegovih 163 predstavnika nisu ni poznati i ni testirani. Poslanici Donjeg doma u prosjeku imaju 33, a senatori oko 46 godina.

Do prošlog maja, 39-godišnji Federiko Picaroti održavao je kompjuterski sistem u jednoj banci, a sada upravlja Parmom, gradom na sjeveru Italije koji ima gotovo 190.000 stanovnika i 1.400 zaposlenih.

Grilo

Picaroti i njegovih 20 poslanika iz Pokreta pet zvjezdica imaju solidnu većinu u gradskoj skupštini, ali na nacionalnom nivou niko nije dobio dovoljno podrške da bi vladao, a Grilo odbacuje ponude Demokratske stranke (PD) da formiraju koaliciju.

Međutim, u subotu je nekoliko senatora iz Pokreta očito podržalo lijevu frakciju, kako bi se izabrao Pjetro Graso, bivši tužilac za borbu protiv mafije, na uticajno mjesto predsjednika Senata, što je pokazalo da Grilo nema apsolutnu kontrolu nad Pokretom koji je formirao prije četiri godine.

Prošle godine, Grila su kritikovali da Pokret vodi čvrstom rukom kada je izopštio dvojicu članova koji su odbili njegovu direktivu da izbjegavaju televizijske tok-šoue.

Lider desnog centra Silvio Berluskoni ga je u subotu uporedio sa liderom nekog kulta.

„To je sekta koja me podsjeća na sajantologe“, kazao je Berluskoni.

U Parmi, gradonačelnik dječačkog lica sprovodi politiku koja je u suprotnosti sa Grilovom porukom protiv štednje i kaže da se ne konsultuje ni sa Grilom, ni sa Đan-Robertom Kazaleđom, internetskim guruom koji se smatra glavnim strategom Pokreta.

„Imamo brojeve telefona jedan drugoga“, kazao je Picaroti Rojtersu. „Međutim, ne konsultujemo se prije donošenja odluka“.

Sudeći po parlamentarnim izborima, građanima Parme su zadovoljni - Pokret pet zvjezdica je u ovom gradu osvojio 28 odsto glasova, što je više od učinka stranke na nacionalnom nivou.

Gradske vlasti prije Picarotija, zadužile su se 840 miliona eura, odnosno oko 4.500 eura po glavi stanovnika, kazao je ovaj gradonačelnik Rojtersu.

Suočivši se sa ogromnim dugom, Picaroti je skresao potrošnju, ali ne i poreze kako je bio obećao tokom kampanje. Lokalne namete drži na maksimalnom zakonski dozvoljenom nivou, podigao je cijene u nekim od gradskih vrtića i predškolskih ustanova, a zarade onima koji su na budžetu grada smanjio je i do 10 odsto.

„Naslijedili smo ogroman dug“, kazao je Picaroti. „Nije stvar u tome da smanjim poreze kako bih mogao reći da sam to uradio. Stvar je u onome što je moguće uraditi u ekonomskom smislu, a da se ne gase službe“.

„Picaroti će postati nepopularan jer sređuje gradske račune“, kazao je Rojtersu Karlo, vlasnik jedne prodavnice

Kao simbolični gest, Picaroti je sopstvenu platu smanjio za 10 odsto, a poslanici Pokreta su obećali da će svoje zarade smanjiti čak i više u pokušaju da se smanje privilegije „političke kaste“.

„Picaroti će postati nepopularan jer sređuje gradske račune“, kazao je Rojtersu Karlo, vlasnik jedne prodavnice. „Političari koji su bili prije njega bili su veoma popularni, zato sada imamo da otplatimo 800 miliona eura duga.

Picaroti je kazao da je, otkako je došao na funkciju, smanjio dug za 10 do 15 odsto i da će poreske stope smanjiti prije isteka svog petogodišnjeg mandata.

Postizborne ankete pokazuju da podrška Pokretu pet zvjezdica raste i čini se da Grilo pokušava da izazove nove izbore što prije kako bi iskoristio popularnost.

Nikola Daloljo, poslanik u skupštini Parme iz PD-a, kazao je da bi bilo „veoma riskantno“ da predstavnici Pokreta uđu u vladu zbog njihovog „neiskustva“.

Međutim, po Picarotijevom mišljenju, upravo je diskreditovano iskustvo političke klase ono što Pokret čini odgovarajućom zamjenom.

„Definitivno smo spremni; naročito kada uzmete u obzir ko je bio prije nas“.

Grilo traži ostavke

Bepe Grilo je zahtijevao od parlamentaraca iz svoje grupe da javno kažu kako su glasali pošto su se neki od njih očito oglušili o partijsko naređenje u vezi sa tajnim glasanjem za izbor predsjednika Senata.

U blogu koji je objavio kasno u subotu, Grilo je kazao da su njegovi parlamentarci bili obavezni da slijede instrukcije za glasanje oko kojih je ranije postignuta saglasnost unutar Pokreta i nagovijestio da očekuje da svaki član koji se o to oglušio podnese ostavku. „Ukoliko neko nije ispunio svoju obavezu, on je lagao birače i nadam se da će preuzeti nužne posljedice“, naveo je.

Uprkos instrukcijama da ubace prazni glasački listić, nekoliko senatora iz Pokreta očito su podržali bivšeg tužioca za borbu protiv mafije Pjetra Grasa, kandidata lijevog centra.

Lider grupe u Senatu Luis Alberto Orelana negirao je pisanje italijanske štampe o znacima podjele unutar pokreta. „Nas ne navode daljinskim upravljačem. Svi imamo sopstveni senzibilitet, sopstvenu savjest, a Pjetro Graso definitivno nije dio starog aparata“, kazao je Orelana za dnevnik „Stampa“.

Galerija

Bonus video: