Letonija: Marš veterana SS formacije

Građani su položili cvijeće kod spomenika Slobode u Rigi, dok je mala grupa, većinom Rusa, protestovala iza barikada nedaleko od njih
73 pregleda 3 komentar(a)
Marš SS veterana, Foto: Reuters
Marš SS veterana, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.03.2013. 14:00h

Stotine Letonaca okupilo se u Rigi u čast veterana letonske legije koja se u okviru zloglasne nacističke formacije SS borila u Drugom svjetskom ratu.

Građani su položili cvijeće kod spomenika Slobode u Rigi, dok je mala grupa, većinom Rusa, protestovala iza barikada nedaleko od njih.

Prisustvo policije na ulicama bilo je pojačano, a u jednom trenutku na mjesto događaja stigli su pripadnici jedinice za razbijanje nereda kako bi spriječili potencijalni sukob. Policija je privela nekoliko osoba.

Učešće letonske jedinice u okviru Vafen SS i dalje razbuktava strasti u toj baltičkoj zemlji, kao i u inostranstvu.

Moskva i ruska manjina u Letoniji u njoj vide veličanje nacizma, a bivši borci te divizije i njihove pristalice navode da oni nisu bili nacisti već da su se borili za nezavisnost od Sovjetskog Saveza.

Letonija, koja je do 1918. bila u sastavu Rusije, vraćena je 1939. sastav Sovjetskog Saveza poslije pakta između Berlina i Moskve. Nakon napada Njemačke na Sovjetski Savez 1941. godine, Crvena armija je potisnuta iz te baltičke republike, ali se krajem rata vratila.

Neki Letonci su dočekali naciste kao oslobodioce koji su okončali sovjetsku okupaciju.

Oko 146.000 Letonaca bilo je angažovano ili se uključilo u Vafen SS, elitne jedinice nacističkog režima.

Bonus video: