Kipar traži finansijsku pomoć od Rusije

Kipar traži pomoć do 17 milijardi eura, što je jednako njegovom godišnjem privrednom proizvodu, kako bi podržao svoje banke koje su dosta izgubile na otpisu grčkog duga
1 komentar(a)
Kipar mapa, Foto: Google map
Kipar mapa, Foto: Google map
Ažurirano: 15.03.2013. 12:38h

Kipar će zatražiti finansijsku pomoć od Rusije kako bi izbjegao bankrot, izjavio je danas jedan kiparski zvaničnik. Ostalih 16 članica eurozone i Međunarodni monetarni fond danas će na sastanku pokušati da utanače paket pomoći Kipru, dok će kiparski ministar finansija Mihalis Saris u ponedjeljak u Moskvi razgovarati s ruskim zvančnicima.

Kiparski zvaničnik, koji je tražio da ne bude imenovan, rekao je da će Rusija vjerovatno produžiti rok za vraćanje ranijeg duga od 2,5 milijardi eura, dok je druga varijanta da ponudi novi zajam.

Kupci iz Rusije su, takođe, zainteresovani za kupovinu dvije najveće kiparske banke koje su pretrpjele velike gubike zbog grčkog duga.

Kipar traži pomoć do 17 milijardi eura, što je jednako njegovom godišnjem privrednom proizvodu, kako bi podržao svoje banke koje su dosta izgubile na otpisu grčkog duga.

Šef eurogrupe i ministar finansija Holandije Jerun Dijselblum rekao je juče da će pomoć Kipru najvjerovatnije biti bliža sumi od 10 milijardi eura nego pomenutoj od 17 milijardi eura.

Bonus video: