"Renault" i sindikati se dogovorili o otpuštanju

Reno planira da smanji radnu snagu za 7.500 radnika u naredne tri godine ali neće biti otpuštanja već radnici koji dobrovoljno odu neće biti zamijenjeni novima
1 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2013. 16:15h

Uprava francuskog proizvođača automobila Reno (Renault) objavila je danas da je sa vodećim sindikatima postigla sporazum o smanjenju radne snage i kresanju rashoda da bi opstala proizvodnja u Francuskoj.

Reno se, kao i drugi evropski proizvodjači, muči da ostane konkurentan na svjetskom tržištu jer je potražnja u Evropi oslabila. Prodaja automobila u Evropi u padu je već više od tri godine i januara je pad iznosio gotovo osam odsto.

U Francuskoj se zbog rigidnih ugovora radnicima dižu plate i beneficije i otežava preseljenje proizvodnje u druge, zbog jeftinije radne snage isplativije krajeve svijeta. Istovremeno u velikom broju fabrika nema posla, što pravi veliku štetu francuskom proizvodjaču automobila.

Renoov sporazum sa sindikatima treba da obezbijedi veću fleksibilnost kadrovske politike, kako bi se postigla bolja iskorišćenost kapaciteta fabrika u Francuskoj.

Planirano je da plate zaposlenih u Renou ove godine miruju, a da se prosječan broj radnih sati po zaposlenom poveća za 6,5 odsto. Prosječno sedmično radno vrijeme, kako je predviđeno, biće 35 sati za sve radnike, što je u skladu sa nacionalnim propisima, saopštili su iz Renoa dodajući da su ranije neki zaposleni radili samo 32 sata nedjeljno.

Reno planira da smanji radnu snagu za 7.500 radnika u naredne tri godine ali neće biti otpuštanja već radnici koji dobrovoljno odu neće biti zamijenjeni novima.

Pregovori u Renou trajali su gotovo devet mjeseci pod budnim okom francuske vlade i velikih kompanija. Unaprjeđenje konkurentnosti francuskih kompanija, posebno onih sa sektora industrije, glavni je izazov za vladu u Parizu koja smatra da će veća konkurentnost doprinijeti i smanjenju stope nezaposlenosti od 10,6 odsto.

Vlada Francuske predložila je zakon kojim će se olabaviti regulativa na tržištu rada i istovremeno traži od kompanija da postižu bolje ugovore sa zaposlenima, kao Reno.

Reno je potpisao ugovore sa sindikatima CFDT, CFE-CGC i FO. Nije potpisao samo sindikat CGT.

Kompanija je saopštila da će joj sporazum sa sindikatima omogućiti da učini francuske fabrike konkurentnijim i vrati proizvodnju u zemlju.

Reno je obećao da će do 2016. godišnje proizvoditi najmanje 710.000 vozila u Francuskoj prema oko 530.000 koliko je prozvedeno u prošloj godini. To će iskorišćenost kapaciteta u fabrikama podići na više od 85 odsto, što je prilično iznad evropskog prosjeka od 74 odsto.

Galerija

Bonus video: