Slovenija gubi milijarde eura zbog korupcije

"Samo jedan „politički kontaminirani“ član nadzornog odbora, prema studiji Ekonomskog fakulteta u Ljubljani, smanjuje poslovni rezultat firme za dva posto..."
3 komentar(a)
Ažurirano: 12.03.2013. 19:02h

Slovenija je u posljednjih 20 godina izgubila desetak milijardi eura zbog korupcije, izjavio je predsjednik slovenačke antikorupcijske komisije Goran Klemenčič, prenosti agencija Hina.

Prema podacima Evropske komisije, zbog korupcije u Evropi godišnje "ispari" 120 milijardi eura, a u Sloveniji je u posljednjih 20 godina na ovaj način izgubljeno blizu 10 milijardi, rekao je Klemenčič u razgovoru za Slovenačku televiziju.

Studija koju je napravio Ekonomski fakultet u Ljubljani pokazuje da politički postavljeni članovi uprava i nadzornih odbora državnih kompanija smanjuju njihovu poslovnu efikasnost.

„Umjesto da smo uspostavili nultu stopu tolerancije prema korupciji, još uvijek, zapravo, postoji nulta stopa rizika za one koji su u korupciju upleteni da će zbog iste biti zakonom gonjeni i osuđeni.“

Studija koju je napravio Ekonomski fakultet u Ljubljani pokazuje da politički postavljeni članovi uprava i nadzornih odbora državnih kompanija smanjuju njihovu poslovnu efikasnost.

Najveća polja rizika

Samo jedan „politički kontaminirani“ član nadzornog odbora, prema toj studiji, smanjuje poslovni rezultat firme za dva posto, rekao je Klemenčič, a kao najveća polja rizika za korupciju naveo je djelovanje banaka i investicije u energetiku.

Izvještaj antikorupcijske komisije, koju vodi Klemenčič, na početku godine je pokazao da su predsjednici dvije najveće političke stranake u Sloveniji, Janez Janša i Zoran Janković, u svojim imovinskim kartonima nepravilno prikazali stvarno stanje svoje imovine, što oni negiraju. Navodi se da je to pokrenulo političku krizu koja je dovela do izglasavanja nepovjerenja Janšinoj Vladi i imenovanja Alenke Bratušek za mandatarku za sastav nove vlade.

Klemenčič je upozorio na to da će se vrlo brzo pokazati je li nova vlada spremna za sistemske mjere u borbi protiv korupcije ili će ostaviti da stvari teku kao do sada.

Bonus video: