Samaras: U Grčkoj više neće biti mjera štednje

"Čim privredni rast bude ostvaren, počeće mjere olakšanja", poručio je grčki premijer
0 komentar(a)
Antonis Samaras, Foto: Beta/AP
Antonis Samaras, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.03.2013. 18:51h

U Grčkoj više neće biti mjera štednje, poručio je grčki premijer, Antonis Samaras, u vrijeme kada su međunarodni kreditori produžili pregled ključnih reformi u toj recesijom pogođenoj državi.

"Neće više biti mjera štednje. Čim privredni rast bude ostvaren, počeće mjere olakšanja", poručio je Samaras.

On je, međutim, podsjetio da grčka ekonomija još nije izašla sa „intenzivne njege", prenosi Tanjug.

Predstavnici takozvane trojke kreditora, Evropske unije (EU), Evropske centralne banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), trenutno u Atini provjeravaju korake koje je Grčka preduzela da ispuni obaveze u okviru programa pomoći koja joj je odobrena.

Prezadužena Grčka prolazi kroz šestu godinu recesije i oslanja se na paket međunarodne pomoći da bi izbjegla bankrot

Problematične stavke sa kojima Atina tek treba da se izbori su smanjenje broja radnika u javnom sektoru, ubrzanje privatizacije i dokapitalizacija četiri najveće banke.

Inspektori trojke produžili su boravak u Atini za sedmicu i otkazali zakazani sastanak sa Samarasom. On je, međutim, naveo da nema problema u pregovorima.

Prema uslovima dogovorenim u okviru programa pomoći, Grčka treba da ukine 25 hiljada radnih mjesta u javnom sektoru ove godine i ukupno 150 hiljada do kraja 2015.

Prezadužena Grčka prolazi kroz šestu godinu recesije i oslanja se na paket međunarodne pomoći da bi izbjegla bankrot. Povratak privrednog rasta, ranije prognoziran za prošlu godinu, sada se ne očekuje prije 2014.

EU i MMF su, od 2010, za pomoć Grčkoj odvojili 240 milijardi eura. Isplata naredne tranše pomoći, vrijedne 2,8 milijardi, predviđena je za kraj marta.

Bonus video: