Vatikan skretao pažnju sa sumnjivih poslova Majke Tereze?

The Times of India prenosi da je "Majka Tereza pronalazila ljepotu u patnji nemoćnih te da je bila sklonija moliti se za sirotinju i bolesne nego pružati im praktičnu pomoć"
55 pregleda 5 komentar(a)
Majka Tereza, Foto: Shutterstock
Majka Tereza, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.03.2013. 13:54h

Kanadski akademici u svojoj novoj studiji tvrde da je imidž velike humamintarke Majke Tereze samo mit i da je sve proizvod dobrog PR-a.

Oni tvrde da je Majka Tereza za bolesne i siromašne pronalazila smještaj u očajnim uslovima iako je imala pristup bogatstvu.

The Times of India prenosi da je "Majka Tereza pronalazila ljepotu u patnji nemoćnih te da je bila sklonija moliti se za sirotinju i bolesne nego pružati im praktičnu pomoć".

Sumnjiva finansijska poslovanja

Serž Lariv, jedan od akademika koji je uradio u studiju, pita gdje su nestali milioni koji su bili namijenjeni najsiromašnijima.

Smatraju da je Vatikan vještim PR-om skrenuo pažnju sa toga da nisu kontrolisali njena sumnjiva finansijska poslovanja.

Studija ukazuje na to da je Marija Tereza u trenutku smrti 1997. godine, imala 517 misija u čak 100 zemalja, ali da većina pacjenata nije primilo adekvatnu medicinsku pomoć, dok je veliki dio njih ostavljen da umre.

Na stranici dodaju kako je Vatikan odlučio da ignoriše upozorenja doktora nakon što su utvrdili da je Majka Tereza "uz pomoć čuda izliječila ženu koja je bolovala od tuberkuloze i imala ciste na jajnicima".

Oslanjaju se na Hičensa

Rad se jednim djelom oslanja na djela Kristofera Hičensa koji je dugo tvrdio da je Majka Tereza podvala.

To je tvrdila i Meg Grin koja je napisala i knjigu "Majka Tereza: Biografija", u kojoj je ukazala na veliki broj slučajeva zanemiravanja u bolnicama u Kalkuti, koje je otvorila.

Na kraju, studija ne propušta da istakne da se ne smije zaboraviti da je rad Majke Tereze imao brojne pozitivne aspekte.

Podsjećaju da je dobitnica Nobelove nagrade za mir 1979. i mnogih drugih međunarodnih nagrada, među kojima se ističu najviše indijsko civilno odličje "Bharat ratna" iz 1980. za njen humanitarni rad, kao i počasno državljanstvo SAD-a.

Bonus video: