Švajcarci ukinuli ogromne bonuse direktorima

Tekst o kome se glasa predviđa da se stave ograničenja na menadžerska primanja tako da firme kotirane na berzi više ne mogu da daju pretjerane nadoknade svojim višim kadrovima
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2013. 15:20h

Više od 60 odsto Švajcaraca danas je na referendumu podržalo ograničavanje visokih nadoknada menadžerima kompanija kotiranih na berzi i davanje takozvanih "zlatnih padobrana" odlazećim direktorima, pokazali su prvi rezultati glasanja.

Prema prvim nezvaničnim rezultatima u kantonu Ženeva 67,7 odsto birača podržalo je inicijativu. U kantonu Cirih, ankete pokazuju da će oko 70 odsto birača podržati ograničavanja visokih nadoknada menadžerima, a sličan procenat građana predlog je podržao i u ostalim kantonima.

Veliki broj Švajcaraca, koji se više puta godišnje pozivaju da se izjašnjavaju na referendumima o raznim pitanjima, već su glasali pismeno dvije do tri nedjelje prije izbornog dana.

Astronomske cifre koje dobijaju neki rukovodioci firmi ubijedile su oko 100.000 Švajcaraca da potpišu inicijativu za održavanje referenduma, nazvanu "inicijativa Minder", po imenu inicijatora.

Tekst o kome se glasa predviđa da se stave ograničenja na menadžerska primanja tako da firme kotirane na berzi više ne mogu da daju pretjerane nadoknade svojim višim kadrovima. Predviđa se ograničavanje mandata članova upravnog odbora na godinu dana, i zabrana nekih isplata, kao što su nadoknade za odlazak, popularno nazvane "zlatni padobrani".

Takođe plate članova upravnog odbora i rukovodstva treba obavezno da odobri skupština akcionara.

Za kršenje propisa predviđena je kazna zatvora od tri godine, plus novčana kazna koja može da ide i do šest godišnjih plata, navodi se u tekstu koji je dat na glasanje.

Švajcarska vlada i viši dom parlamenta izjasnili su se protiv ove inicijative, koja će, prema anketama, ipak biti usvojena. Vlada se plaši da će zbog uvođenja ove odluke neke velike firme odlućiti da premjeste svoja sjedišta u inostranstvo.

Galerija

Bonus video: