Istraživači šokirani: Širom Evrope je postojalo 42.500 nacističkih logora!

Kada su počeli projekat popisivanja i označavanja očekivali su da pronađu oko 7.000 lokacija smrti
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2013. 12:28h

Tokom Hitlerove vladavine nacističkom Njemačkom ubijeno je više od šest miliona Jevreja. Posljednja istraživanja otkrila su da je holokaust možda gori nego što se do sada smatralo, piše Dejli mejl.

Istraživači u Memorijalnom muzeju holokausta u Americi dokumentovali su nacističke logore, geta, mjesta za robovski rad i fabrike za ubijanje koje su postojale širom Evrope.

Kada su započeli projekat očekivali su da će pronaći oko 7.000 lokacija smrti. Šokirali su se kada su umjesto toga otkrili čak 42.500 logora širom okupirane Evrope. Istraživači predviđaju da je do 20 miliona ljudi umrlo ili bilo zarobljeno na takvim mjestima.

"Brojke su mnogo veće nego što smo u početku mislili. Znali smo koliko je grozan bio život u logorima i getima, ali ove brojke su nevjerovatne", rekao je Hartmut Bergof, direktor instituta za Njujork Tajms.

Ta brojka uključuje 30.000 logora za prisilni rad i 980 koncentracionih logora. Nacisti su imali i mjesta koja su nazivali centrima za "zbrinjavanje'' u kojima bi trudne žene prisiljavali na abortuse ili njihovu djecu ubijali odmah nakon rođenja. Najviše takvih lokacija bilo je smješteno u Njemačkoj i Poljskoj. Istraživanje je prepoznalo varšavski geto kao najveću takvu lokaciju. U jednom trenutku tamo je bilo čak 500.000 Jevreja.

Galerija

Bonus video: