Le Parisien: Više od dvije trećine Francuza nezadovoljno Olandom

Među razočaranima u predsjednika države, 92% su pristalice desnice, a 39% pristalice ljevice
1 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Beta/AP
Fransoa Oland, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.03.2013. 11:14h

Više od dvije trećine Francuza (68 odsto) i nešto manje od polovine (44 odsto) birača koji su glasali za predsjednika Fransoa Olanda u drugom krugu predsjedničkih izbora 2012. izjavili su da su njim razočarani, pokazuju rezultati ankete koju danas objavljuje list "Le Parisien".

Na pitanje "Da li biste rekli da vas je Fransoa Oland razočarao od njegovog izbora u maju 2012. godine", 68 odsto ispitanika je odgovorilo potvrdno, a 31 odsto negativno, dok se jedan odsto nije izjasnio.

Među razočaranim, 92 odsto njih su pristalice desnice, a 39 odsto pristalice ljevice.

Među Francuzima svih usmjerenja koji su glasali za Olanda u drugom krugu izbora, njih 44 odsto danas kaže da su razočarani šefom države, a njih 55 odsto je zadovoljno, dok se jedan odsto nije izjasnio.

Pored toga, većina Francuza je rekla da ne vjeruje da će šef države održati svoje obećanje da spusti budžetski deficit na tri posto, preokrene trend povećanja nezaposlenosti i da neće povećavati poreze za srednju klasu. I to ne vjeruju da će uraditi ni ove godine ni do kraja petogodišnjeg mandata.

Kada su u pitanju reforme, 54 odsto Francuza ocjenjuje da vlada ne ide dovoljno daleko u domenu reformi, njih 21 odsto smatra da ide dobrim tempom, a 21 odsto da ide suviše daleko u reformama.

Posljedica ovog bilansa je da manje od godinu dana od predsjedničkih izbora većina Francuza (51 odsto prema 45 odsto) smatra da bi Nikola Sarkozi bio bolji nego Oland da je ponovo izabran.

Pristalice ljevice (89 odsto), a posebno pristalice Socijalističke partije (92 odsto), i dalje više vole Olanda u odnosu na njegovog prethodnika, a isto misle pripadnici niže srednje klase koji smatraju da bi Sarkozi bio još lošiji od Olanda, navodi anketa.

Istraživanje je obavljeno preko interneta 28. februara i 1. marta na reprezentativnom uzorku od 1.013 ispitanika starih preko 18 godina.

Bonus video: