Marin Le Pen: Tražimo referendum o izlasku Francuske iz EU

Predsjednica ekstremno desničarskog Nacionalnog fronta već je ranije predlagala održavanje ovakvog referenduma, ali prvi put je pomenula i konkretan datum
1 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2013. 10:58h

Predsjednica francuskog ekstremno desničarskog Nacionalnog fronta Marin Le Pen zatražila je od francuskog predsjednika Fransoaa Olanda da u januaru 2014. organizuje referendum o izlasku Francuske iz Evropske unije.

"Tražim od predsjednika republike da u januaru 2014. organizuje referendum o izlasku Francuske iz Evropske unije", rekla je Marin Le Pen juče poslije sastanka savjeta svoje partije u Sevru, kod Pariza.

Ona je rekla da će njena partija pozvati da se glasa za izlazak iz Unije, osim ako francuska vlada u međuvremenu ne otvori ozbiljne pregovore i ne ostvari četiri minimalne reforme.

Te četiri reforme koja ona smatra minimumom jesu organizovan povratak nacionalnoj valuti, raspuštanje bescarinske Šengen zone, dozvoljavanje ekonomskog patriotizma i protekcionizma na granicama, kao i ponovno davanje prednosti nacionalnim zakonima u odnosu na evropske zakone.

Marin Le Pen je rekla da ne vjeruje da vlada može da ostvari te rezultate i da smatra da je izlazak iz EU u stvari jedino moguće rješenje.

Predsjednica Nacionalnog fronta već je ranije predlagala održavanje ovakvog referenduma, ali prvi put je pomenula i konkretan datum.

Ona je više puta ukazivala na opasnot od ulaska Bugarske i Rumunije u Šengen zonu bez ikakvog ograničenja, što još EU nije dozvolila jer te dvije zemlje još nisu ispunile sve potrebne uslove.

Galerija

Bonus video: