NJEMAČKA KANCELARKA UPOZORILA

Merkel: Migrantsko pitanje bi moglo da odluči sudbinu EU

Njemačka kancelarka je branila svoju odluku da otvori vrata zemlje migrantima 2015. godine, navodeći da je to bio jednokratan humanitarni gest da se pomogne da se smanji pritisak na druge evropske zemlje
2 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.01.2019. 10:01h

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je danas da "sudbina" Evrope zavisi od migrantskog pitanja, uoči samita Evropske unije (EU) na kome će se to razmatrati.

"Evropa ima mnogo izazova, međutim onaj vezan za migrantsko pitanje bi mogao da odluči sudbinu Evropske unije", rekla je Merkel u obraćanju njemačkim poslanicima pred odlazak na današnji samit EU u Briselu prenosi agencija Frans pres.

Ona je pozvala zemlje članice da traže "multilateralna" a ne "jednostrana" rješenja.

Njemačka kancelarka je branila svoju odluku da otvori vrata zemlje migrantima 2015. godine, navodeći da je to bio jednokratan humanitarni gest da se pomogne da se smanji pritisak na druge evropske zemlje.

Kako prenosi AP ona je rekla poslanicima da su vođe Austrije i Mađarske lično od nje tražile pomoć 2015. kada je stigao priliv migranata u njihove zemlje. 

"Rekli smo da ćemo pomoći u vanrednoj situaciji, i sada, kao i tada, mislim da je to bila ispravna odluka", rekla je Merkel.

Merkel je ukazala da se situacija sada promijenila i da su Evropi potrebna zajednička rješenja za pitanje migranata. Rekla je da i dalje postoje podjele oko tog pitanja ali takođe i jedinstvo oko toga da je potrebno smanjiti migraciju, zaustaviti krijumčare i ojačati evropske spoljne granice.

Kancelarka je sama pod velikim političkim pritiskom oko tog pitanja u svojoj zemlji. Ona je upozorila na rizik da Evropa izgubi svoju dušu i vrijednosti zbog kojih je postala toliko jaka ako treba da se opredijeli za potpuno obezbjeđenje granica i politiku svako za sebe naspram migranata, u trenutku kada se brojne vlade EU zalažu za čvrst stav oko toga.

Merkel je rekla da je mnogo stvari u pitanju kada je riječ o migrantima, zbog kojih su izbile jake tenzije među evropskim prijestonicama, što se vidjelo ove nedjelje oko prihvata migranata iz brodova nevladinih organizacija koji su ih spasli.

Ona je rekla da želi formiranje "koalicije volontera" među 28 zemalja EU da se zaključe sporazumi koji bi omogućili vraćanje migranata u prvu zemlju gdje su bili registrovani.

"To nije savršeno rješenje ali je početak" da se kontroliše kretanje tražilaca azila unutar EU, koji nemaju prava da biraju zemlju prihvata, rekla je Merkel.

Kako navodi agencija Frans pres ne zna se da li će taj početak rješenja biti dovoljan da se Merkel politički spasi u svojoj zemlji. Desno krilo njene krhke vladajuće koalicije traži da se odluče konkretne mere oko migranata na samitu danas i sjutra u Briselu.

Ukoliko tih mjera ne bude njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, predsjednik sestrinske bavarske partije Angele Merkel, CSU, prijeti da jednostrano već iduće nedjelje s njemačke granice vratiti migrante  koji su već registrovani na drugom mjestu. Takva mjera mogla bi da izazove raspad vladajuće koalicije i nove izbore, navodi agencija Frans pres.