Berluskoni zove na formiranje Vlade, Bersani: Delikatna situacija

Lijeva koalicija tijesno je pobijedila u trci za Donji dom, ali će u Senatu većinu imati desni blok
4 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2013. 12:32h

Lider italijanske ljevičarske koalicije Pjerluiđi Bersani izjavio je danas da je Italija, poslije opštih izbora, u "delikatnoj situaciji", dok konzervativni lider Silvio Berluskoni tvrdi da vlada može biti formirana.

Lijeva koalicija tijesno je pobeijdila u trci za Donji dom, ali će u Senatu većinu imati desni blok koji će moći da blokira donošenje zakona.

"Ljevica je osvojila većinu u Donjem domu Parlamenta, čak i u Senatu prema broju osvojenih glasova. Jasno je svima da je zemlja u vrlo delikatnoj situaciji", poručio je Bersani u prvom obraćanju poslije proglašenja rezultata.

Lider koalicije desnice Berluskoni tvrdi da vlada može da se formira.

Berluskoni je rekao da novi izbori ne bi riješili probleme i pozvao ostale lidere da se "žrtvuju", što je, kako navodi Asošijeted pres, jasan poziv za formiranje koalicione vlade.

Berluskoni uzeo Senat zahvaljujući izbornom sistemu

Italijanska lijeva koalicija na čelu s Pjerluiđijem Bersanijem osvojila je većinu glasova na izborima za donji dom parlamenta.

Na osnovu 99,9 odsto prebrojanih glasova, koalicija ljevice dobila je 29,55 odsto glasova, dok je koalicija desnice Silvija Berluskonija 29,18 odsto glasova.

U gornjem domu parlamenta, Senatu, ljevica će imati 97 mjesta sa 31,63 odsto osvojenih glasova, dok će desnica, zbog specifičnog sistema glasanja za Senat, gdje se mjesta dodjeljuju na osnovu broja glasova osvojenih po regionima, imati 110 mjesta, iako je dobila manju podršku na izborima (30,71 odsto).

Treće mjesto u trci za Predstavnički dom, prema prvim rezultatima, osvojio je Pokret pet zvijezdica komičara Bepa Grila.

Birališta u Italiji zatvorena su juče u 15.00, poslije dvodnevnog glasanja.

Galerija

Bonus video: