Sumorna atmosfera u Italiji: "U vladi će opet biti isti lopovi“

„Pesimista sam. Ništa se neće promijeniti“, kazala je Rojtersu Lućiana Li Mandri (37) pošto je glasala u Palermu
63 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2013. 20:28h

U Italiji je počelo glasanje na jednim od najnepredvidivijih izbora posljednjih godina, na kojima mnogi birači iskazuju gnjev protiv diskreditovane elite i sumnjaju da će nova vlada biti dovoljno jaka da bi se suprotstavila ozbiljnoj ekonomskoj krizi.

Pedeset miliona Italijana bira 630 poslanika i 315 senatora u oba doma italijanskog parlamenta. Birališta su zatvorena u 21 sat, a glasanje će se nastaviti danas i trajaće do 14 sati. Prvi rezultati bi trebalo da budu poznati predveče.

U izbornoj trci učestvuju Bepe Grilo, komičar, bivši premijer Silvio Berluskoni, milijarder sa prvostepenom presudom za utaju poreza, Pjer Luiđi Bersani, ljevičarski politički aparatčik koji se ne razumije u ekonomiju, i dosadašnji premijer Mario Monti, konzervativni profesor ekonomije koji se ne razumije u politiku, navela je agencija Tanjug.

„Pesimista sam. Ništa se neće promijeniti“, kazala je Rojtersu Lućiana Li Mandri (37) pošto je glasala u Palermu. „U vladi će opet biti isti lopovi.“

Njena sumornost odražava opšte raspoloženje u Italiji gdje mnogi birači misle da nova vlada neće drugo trajati, što je upravo suprotno od onog što je Italiji potrebno da bi prevazišla najdužu krizu u posljednjih 20 godina – sve veću nezaposlenost i ogromni javni dug.

„Nisam siguran da će vlada koja bude formirana nakon ovih izbora moći da riješi ijedan od naših problema“, kazao je Atilio Bjanketi (55), građevinski preduzimač iz Milana.

On je razočaranost establišmentom izrazio dajući glas Pokretu pet zvjezdica komičara Bepea Grila koji je napadima na političare tokom kampanje uspio da pridobije znatan broj gnjevnih Italijana, naročito nezadovoljne mlade generacije.

„On je jedini stvarno novi elemenat na političkoj sceni na kojoj isuviše dugo gledamo iste likove“, kazao je Vinćenco Kanicaro (48) iz Palerma.

Laboratorijska tehničarka iz Rima, Manila Luće (34) je objasnila: „Glasaću za Grila i nadam se da će to uraditi mnogi, jer je to jedini način da pokažemo koliko smo više siti starih stranaka.“

Međutim, ima i onih koji razmišljaju bitno drugačije.

„Ovo je naša krivica, nas građana Italije. To je naš zatvoreni mentalitet. Mi prosto nismo Evropljani“,

„Grilo je populista, a populizam ne funkcioniše u demokratskom društvu“, kazao je Paskvale Lebanon (76), penzionisani notar koji je u Milanu glasao za Bersanijevu Demokratsku stranku.

„Veoma sam zabrinut. Čini se da izlaza nema... niti će iko moći učinkovito da vlada“, kazao je Kalođero Đialanza (45), muzičar iz Rima koji je takođe glasao za Bersanija. „U Senatu će neminovno nastati haos jer, koliko ja vidim, Pokret pet zvjezdica je nezaustavljiv.“

Marta, advokatica iz Rima je kazala da je pesimista i da u zemlji postoji „tolika podjela da ćemo opet imati problem bezvlašća“.

Rasprostranjeno beznađe zbog stanja u zemlji, gdje je niz korupcionaških skandala istakao izraziti jaz između privilegovane političke elite i miliona običnih Italijana koji se bore da sastave kraj s krajem, ostavilo je duboke ožiljke.

„Ovo je naša krivica, nas građana Italije. To je naš zatvoreni mentalitet. Mi prosto nismo Evropljani“, kazala je Li Mandri pošto je glasala u Palermu. „Samo mislimo kako ćemo dobiti neku uslugu dok studiramo ili zaštićeno radno mjesto kad radimo. Takvi smo mi i mogu nas predstavljati samo isti takvi ljudi.“

Galerija

Bonus video: