Skandinavija: Djeca drijemaju napolju na 5 ispod nule

Jedna grupa predškolske djece sve vrijeme provodi napolju. Unutra ulaze samo kad treba da jedu
74 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2013. 09:16h

Ostavljanje beba ili male djece da popodne odspavaju napolju za roditelje iz Skandinavije je dio svakodnevice, piše BBC.

Zimi dnevne temperature u Stokholmu redovno padaju ispod -5 stepeni Celzijusovih, ali je ipak uobičajeno vidjeti kolica i korpe sa djecom ostavljene ispred kuća ili kafića dok njihovi roditelji piju kafu unutra. Ukoliko odete nekome u posjetu i vaše dijete tamo zaspi, vjerovatno je da će vam ponuditi da ga iznesete na balkon ili u dvorište, umjesto u spavaću sobu.

„Mislim da je za njih dobro da budu na svježem vazduhu“, kaže Liza Mardon, majka troje djece iz Stokholma. „Naročito zimi kada ima puno bolesti... čini se da su djeca zdravija.“

Njena djeca od rođenja spavaju napolju.

„Kada temperatura padne na -15, kolica uvijek pokrivamo ćebadima“, kazala je za BBC vaspitačica Britmari Karlzon

Njen najmlađi sin Alfred ima dvije godine i ona ga svaki dan ostavlja u kolicima da napolju odspava sat i po. Kad je bio manji, spavao je napolju dva puta dnevno.

Ovo nije nova moda. Lizina majka Gunila (61) kaže da je isto radila sa Lizom kad je bila mala.

Danas se djeca ostavljaju da spavaju napolju i u mnogim vrtićima. U vrtiću Forskolan Oren, sva djeca spavaju popodne napolju dok ne napune tri godine.

„Kada temperatura padne na -15, kolica uvijek pokrivamo ćebadima“, kazala je za BBC vaspitačica Britmari Karlzon.

Jedna grupa predškolske djece sve vrijeme (od 9.00 do 15.00) provodi napolju. Unutra ulaze samo kad treba da jedu ili kad je izuzetno hladno.

Smatra se da je ovako mnogo manja vjerovatnoća da se djeca prehlade, nego kada bi provodili cijeli dan u zatvorenoj prostoriji sa još 30 druge djece. Jedno istraživanje je pokazalo da djeca duže spavaju napolju, nego unutra.

„Dok u sobi spavaju jedan ili dva sata, napolju odspavaju od sat i po do tri sata“, objasnila je Marjo Turula iz Finske koja je radila na ovom istraživanju.

Međutim, pedijatar Margareta Blenou kaže da podaci švedske Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da djeca koja provode više vremena napolju nisu rjeđe prehlađena od djece koja su sve vrijeme unutra.

Ipak, izreke koje se često koriste u Švedskoj - „Ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća“ ili „Malo svježeg vazduha nikome ne škodi“ - idu u prilog ovoj vrsti čeličenja djece.

Galerija

Bonus video: