Bivši predsjednik Ukrajine umiješan u ubistvo novinara?

Novinar Georgij Gongadze otet je u septembru 2000. a njegovo obezglavljeno tijelo pronađeno je u šumi nekoliko mjeseci kasnije
1 komentar(a)
Kučma, Foto: Nato
Kučma, Foto: Nato
Ažurirano: 20.02.2013. 17:44h

Zamjenik tužioca državnog tužilaštva Ukrajine izjavio da ima dokaze za umiješanost bivšeg predsjednika Leonida Kučme u brutalno ubistvo novinara u septembru 2000.

Novinar Georgij Gongadze otet je u septembru 2000. a njegovo obezglavljeno tijelo pronađeno je u šumi nekoliko mjeseci kasnije.

Nekadašnji Kučmin telohranitelj je tada objavio tajne snimke na kojima se čuje glas koji liči na Kučmin kako kuje zavjeru protiv Gongadzea, podsjeća AP.

Zamjenik tužioca Renat Kuzmin je danas rekao ruskom radiju "Eho Moskve" da njegova kancelarija ima "dovoljno dokaza" da dokaže Kučminu umiješanost u ovaj zločin.

Kučma je još ranije bio optužen u vezi ubistva Gongadzea međutim sud je zatvorio slučaj 2011. godine.

Do sada je nekoliko policajaca osuđeno za izvršenje ubistva.

U januaru ove godine general policije Aleksej Pukač osuđen je u Kijevu na doživotnu robiju, jer je zajedno sa svojim saradnicima 15. marta 2000. godine ugušio opozicionog novinara Georgija Gongadzea, koji je često kritikovao tadašnjeg predsjednika države Leonida Kučmu i cjelokupnu vlast.

Pukač nije negirao da je ubio novinara ali se branio time da je to učinio u interesu države i vlasti, jer je protiv njih pisao Gongadze.

Naredbu da likvidira neposlušnog novinara generalu Pukaču je navodno dao tadašnji ministar unutrašnjih poslova Jurij Kravčenko koji je poslije "narandžaste revolucije" izvršio samoubistvo u svojoj dači u blizini Kijeva.

Pukačevi saradnici koji su učestvovali u likvidaciji novinara, oficiri policije Valerij Kostenko, Nikolaj Protasov i Aleksandar Popovič su još 2008. osuđeni na zatvorske kazne od 13 godina.

Leonid Kučma se stalno branio riječima da on sa tim ubistvom nema veze, međutim opozicija je uporno tvrdila da je zapravo njegova namjera bila da se ućutka nepodobni novinar.

Bonus video: