Zeman imenovao vladu: Babiš na čelu, odbio šefa diplomatije iako nije glasao protiv Češke

Ovakva manjinska vlada u kojoj Babišova ANO ima 10 resora a ČSSD pet ministarstava uz podršku komunista, za koju je navijao, kako je sam priznao i predsjednik Zeman, bila je jedina varijanta da se izbjegne vlada u koju bi ušla ksenofobna, antiislamska SDP Tomija Okamure ili vanredni izbori
92 pregleda 0 komentar(a)
Andrej Babiš, Miloš Zeman, Foto: Reuters
Andrej Babiš, Miloš Zeman, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.06.2018. 09:21h

Predsjednik Češke Miloš Zeman imenovao je danas novu, manjinsku vladu dosadašnjeg premijera u ostavci Andreja Babiša, koju čine njegova stranka ANO i Češka socijaldemokratska stranka uz podršku nereformisane Komunističke stranke Češke i Moravske.

Zeman je odbio da imenuje novog šefa diplomatije zbog lažnih vijesti koje šire opozicioni ekstremisti iz stranke Sloboda direktna demokratija i lider čeških nereformisanih komunista Vojteh Filip da je predloženi šef diplomatije Miroslav Pohe glasao u Evropskom parlamentu za sankcije Češkoj zato što ne želi da prihvata izbjeglice, iako je u svim medijima objavljen dokument na kome se vidi da nije glasao protiv Češke.

Ministarstvo vanjskih poslova preuzima privremeno vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova, lider čeških socijaldemokrata Jan Hamaček.

Ovakva manjinska vlada u kojoj Babišova ANO ima 10 resora a ČSSD pet ministarstava uz podršku komunista, za koju je navijao, kako je sam priznao i predsjednik Zeman, bila je jedina varijanta da se izbjegne vlada u koju bi ušla ksenofobna, antiislamska SDP Tomija Okamure ili vanredni izbori.

Ostalim strankama kojima je Babiš ponudio pregovore o vladi smetalo je što je on pod krivičnom istragom da je na prevaru izmamio od Evropske unije dva miliona eura dotacija za njegovu porodičnu farmu, što je potvrdila i evropska istraga, a farma mora dotacije da vrati.

Prva manjinska vlada sastavljena samo od ministara ANO imenovana sredinom decembra u januaru nije dobila povjerenje parlamenta i upravljala je Češkom u ostavci, a danas imenovana vlada zatražiće povjerenje parlamenta 11. jula.

Zeman je rekao da će 11. jula doći u Poslanički dom parlamenta da podrži da Babišova vlada dobije povjerenje.

Babiš, tajkun prehrambene i hemijske industrije, drugi najbogatiji češki biznismen i emigrant iz Slovačke, obećao je danas poslije imenovanja da je za njegovu vladu prioritet bezbjednost Čeha i prosperitet Češke.

"Obećavam vama a prije svega građanima da će se vlada boriti za bezbjednost ljudi, ne samo kod nas. Borićemo se u Evropi protiv nelegalne migracije. Potencijal naše zemlje je ogroman. Želimo efikasnu državu. U stanju smo da se vratimo na vrh u Evropi gdje smo bili u vrijeme (prvog predsjednika Čehoslovačke) Masarika", rekao je Babiš.

Češka je danas prvi put od Plišane revolucije dobila vladu koju će podržavati i imati na nju uticaj komunistička stranka koja se kao jedina u Višegradskoj grupi nije reformisala ni distancirala od zločina totalitarnog režima prije 1989. Sam premijer je nekadašnji komunista koji je zvanično evidentiran kao tajni agent zloglasne komunističke tajne policije, iako pokušava da sudskim putem očisti svoje ime i da dokaže da nije svjesno sarađivao. Opozicija, protivnici predsednika Zemana i premijera Babiša upozorili su da je sramota da se vlada imenuje baš danas, kada je pre 68 godina nakon montiranog procesa komunistički čehoslovački režim pogubio poslanicu predratnih socijalista, borkinju za prava žena i protiv socijalne nepravde, Miladu Horakovu. "Mislim da je to samo slučaj, ne vidim nikakvu vezu, nikakvu zlu nameru", rekao je premijer Babiš. Kada su premijer i ministri izlazili nakon imenovanja u predsedničkom zamku Hradčani u Pragu dočekala ih je grupa demonstranata uzvicima "sram vas bilo" i skandiranjem "Horakova".

Bonus video: