Oland za sporazum EU i Indije o slobodnoj trgovini

"Ali, recimo iskreno, indijske carinske dažbine veoma su visoke u određenim sektorima, na primjer u poljoprivredno-prehrambenom sektoru", kazao je Oland
0 komentar(a)
Fransoa Oland u Indiji, Foto: Beta/AP
Fransoa Oland u Indiji, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.02.2013. 10:22h

Francuski predsjednik Fransoa Oland izrazio je nadu da će sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Indije, o kojem se pregovara od 2007, omogućiti smanjenje carinskih barijera koje ometaju trgovinsku razmjenu između Indije i Francuske.

"U Francuskoj, kao i u Indiji, želimo da povećamo privredni rast. Tome treba da doprinese i povećanje trgovinske razmjene.

Ali, recimo iskreno, indijske carinske dažbine veoma su visoke u određenim sektorima, na primjer u poljoprivredno-prehrambenom sektoru", kazao je Oland listu "Times of India".

"Suština sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i Indije je davanje novog podsticaja trgovini u oba smjera. On mora da bude uravnotežen i na obostranu korist"

"Suština sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i Indije je davanje novog podsticaja trgovini u oba smjera.

On mora da bude uravnotežen i na obostranu korist", dodao je francuski predsjednik, koji se nalazi u posjeti Indiji.

Indija i zemlje članice EU od 2007. pregovaraju o sporazumu o slobodnoj trgovini kojima bi do 2015. trgovinska razmjena sa 92 milijarde dolara porasla na 237 milijardi dolara. Indija je prvobitno izrazila očekivanje da će se pregovori okončati do kraja 2011.

Oland je izrazio žaljenje zbog toga što je vrijednost trgovinske razmjene između Indije i Francuske osam milijardi eura, znatno manje od 12 milijardi eura koje su dvije zemlje odredile kao cilj 2008.

Bonus video: