U Švajcarskoj počinje suđenje dvojici članova "Pink Pantera"

Dvojici srpskih državljana, pripadnicima međunarodne bande kradljivaca nakita "Pink Panter", biće suđeno u Švajcarskoj zbog krađa počinjenih u toj zemlji, saopštila je danas policija
134 pregleda 0 komentar(a)
dijamanti, Foto: Wikipedia
dijamanti, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 12.02.2013. 19:35h

Dvojici državljana Srbije, pripadnicima međunarodne bande kradljivaca nakita "Pink Panter", biće suđeno u Švajcarskoj zbog krađa počinjenih u toj zemlji, saopštila je danas policija.

Jedan od njih, star 34 godine, uhapšen je u Turskoj po međunarodnoj potjernici i biće izručen Švajcarskoj da bi prisustvovao suđenju, navela je policija.

On je optužen za oružanju pljačku radnje koja prodaje satove i nakit u mjestu Šafhauzen, u martu 2011. godine.

Plijen vrijedan oko 1,8 miliona švajcarskih franaka (1,96 miliona dolara ili 1,46 miliona eura) nikada nije pronađen, prenosi AFP.

Drugi osumnjičeni, star 37 godina, uhapšen je u Crnoj Gori i izručen je Švajcarskoj prošle godine.

On je navodno bio vozač tokom bijega u dvije pljačke - u Šafhauzenu i u Lozani, aprila 2010.

U pljačci u Lozani lopovi su pobjegli sa satovima i nakitom vrijednim pola miliona švajcarskih franaka (545.000 dolara ili 407.000 eura), koji takođe nikada nisu pronađeni.

Francuska agencija navodi da su pripadnici "Pink Pantera" bili članovi paravojnih formacija sa prostora bivše Jugoslavije.

Banda je dobila ime "Pink Panter" kada su britanski detektivi svojevremeno pronašli dijamantski prsten, sakriven u kutijici kreme za lice, što ih je podsjetilo na situaciju iz čuvene komedije Pitera Selersa iz 1963. "Pink Panter".

Ova banda je postala svjetski poznata po tome što je tokom protekle decenije pokrala nakit u vrijednosti od nekoliko stotina miliona dolara u oko 30 zemalja.

Djelovala je nedodirljivo sve dok tokom posljednjih godina nije uhapšeno nekoliko njenih članova u različitim zemljama, među kojima su Francuska, Grčka, Italija i Japan.

Bonus video: