ZA PRELAZNU VLADU

Slovenija: Sin Miroslava Cerara novi mandatar?

Miro Cerar mlađi je sin nekadašnjeg olimpijskog i svjetskog prvaka u gimnastici Miroslava Mire Cerara i nekadašnje ministarke pravde i državne tužiteljke Zdenke Cerar
1 komentar(a)
Miro Cerar mlađi, Foto: Delo.si
Miro Cerar mlađi, Foto: Delo.si
Ažurirano: 12.02.2013. 18:51h

Tri stranke koje planiraju da napuste ili su već napustile slovenačku vladajuću koaliciju, predložiće za mandatara nove prelazne vlade profesora ustavnog prava Mira Cerara, sina nekadašnjeg gimnastičarskog prvaka Miroslava Cerara, objavili su slovenački mediji.

Pozivajući se na nezvanične informacije iz redova Građanske liste (DL), koja je napustila vladu premijera Janeza Janše, Demokratske stranke penzionera (DeSUS) i Slovenačke narodne stranke (SLS), koje namjeravaju da učine isto, ljubljansko „Delo“ je u svom elektronskom izdanju, u ponedjeljak uveče, objavilo da da će one najvjerovatnije kandidovati Cerara, kada obezbijede dovoljnu novu većinu u parlamentu.

Miro Cerar mlađi je sin nekadašnjeg olimpijskog i svjetskog prvaka u gimnastici Miroslava Mire Cerara i nekadašnje ministarke pravde i državne tužiteljke Zdenke Cerar.

Do sada su se kao mogući kandidati te tri stranake za mjesto novog mandatara najčešće pominljali bivši guvernrer slovenačke centralne banke France Arhar i predsjednik industrijske grupe „Kolektor“ Stojan Petrič.

Obzirom na to da Janša ne razmišlja o ostavci zbog optužbi antikorupcijske komisije, stranke koje njegovu koaliciju napuštaju ili su to već učinile namjeravaju da u parlamentu predlože izglasavanje „konstruktivnog nepovjerenja” Janšinoj vladi.

Ustavom je ta mogućnost predviđena, pod uslovom da stranke koje to žele moraju da predlože za mandatara vlade osobu za koju misle da će dobiti više od potrebne polovine glasova.

Prihvatanje takvog predloga u parlamentu automatski znači i izglasavanje nepovjerenja ranijoj vladi, a novi mandatar pristupa formiranju nove vlade.

Prema pisanju slovenačkih medija tri stranke računaju na koaliciju sa strankom Pozitivna Slovenija (PS), koja ima najviše poslanika u parlamentu.

DL, DeSUS i SNS, međutim, zahtijevaju da se gradonačlenik Ljubljane Zoran Janković, koga je antikorupcijska komisija, zajedno sa Janšom, u januaru optužila za prikrivanje svog stvarnog imovinskog stanja, u potpunosti povuče sa mjesta čelnika PS-a, kako bi sa tom strankom pregovarale o formiranje nove prelazne vlade.

Janković, koji se poslije izvještaja antikorupcijske komisije samo privremeno povukao sa mjesta predsjednika PS do narednih partijskih izbora, sinoć je odlučno odbio da se u potpunosti povuče sa te funkcije.

„Pustimo njih da sami sastave vladu... Oni bi trebalo da preuzmu odgovornost za pomaganje u uspostavljanju vlade Janeza Janše, čiji je program izrazito loš za zemlju“, istakao je Janković.

Navodno se u kombinacijama prilikom mogućeg glasanja o Ceraru kao mandataru, računa i na glasove opozicionih Socijaldemokrata (SD), koji su, međutim, stavili do znanja da ne bi ušli u takvu prelaznu vladu jer žele da ostanu u opoziciji do narednih izbora.

Preporučujemo za Vas