Deset neobičnih činjenica o Veneciji

Gondola je u prosjeku duga 11 metara, a teška gotovo 600 kilograma. U samom gradu ima 350 gondola
157 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2013. 10:23h

Tradicionalni karneval u Veneciji datira još iz 11. vijeka, a uz manje prekide, privlači zaljubljenike u dobru zabavu i maskiranje iz cijelog svijeta.

Ove godine od 26. januara pa sve do 14. februara, posjetioci će moći da nakratko sakriju svoje pravo "ja" pod raskošnim maskama.

Deset činjenica o Veneciji i karnevalu pod maskama, koji je počeo od 26. januara i trajaće do 14. februara:

1. Venecija je poznata kao Grad mostova, a ukupno ih ima 417, od čega su 72 privatna. Mostovi nemaju stepenice zato što su njima sve do 16. vijeka redovno prolazili konji.

2. Najuža ulica u Veneciji široka je svega 53 centimetra, a nosi ime Calletta Varasico.

3. Lav je jedan od najprepoznatljivijih simbola Venecije, a prema legendi, evanđelisti Marku anđeo se prikazao u obliku lava i najavio mu da će ga jednog dana častiti i slaviti.

4. Gondola je u prosjeku duga 11 metara, a teška gotovo 600 kilograma. U samom gradu ima 350 gondola.

5. Most uzdaha izgrađen je da bi povezao stari zatvor u Duždevoj palati s novim preko rijeke. Jedan od rijetkih zatvorenika koji je uspio da pobjegne bio je slavni ljubavnik Đakomo Kazanova.

6. Venecijanska tradicija nalaže da par koji se vozi u gondoli mora da se poljubi ispod svakog mosta da bi vječno ostali zaljubljeni.

7. Tokom karnevala, zakoni koji su zabranjivali nošenje skupe čipke, bili su obustavljeni.

8. Svake godine Veneciju posjeti 18 miliona turista, odnosno 50 hiljada na dan. Najveća gužva je tokom karnevala s više od tri miliona posjetilaca.

9. Postoje tri vrste maski, bauta, moreta i larva. Bauta je maska koja pokriva cijelo lice, nema rupu za usta i ima puno pozlate. Može da prekriva i samo gornji dio lica do obraza, da bi moglo da se razgovara, jede ili pije, ali njome se i dalje prikriva identitet. Moreta je ovalna maska s crnim baršunom i velom, koji su obično nosile žene prilikom posjeta manastirima. Larva je uglavnom bijele boje i često se nosi uz trorubi šešir na glavi i plašt.

10. Vijeće desetorice je 1608. godine odobrilo nošenje maski samo tokom karnevala. One koji su prekršili ovu odredbu čekale su strahovite kazne, od dvije godine zatvora do javnog batinjanja i vezivanja za Stub srama.

Galerija

Bonus video: