Bler: Odlazak iz EU bi bio ogroman problem za Britaniju

Mnogi konzervativci su zabrinuti zbog mogućeg efekta jače finansijske i političke integracije članica evrozone
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2013. 15:10h

Odlazak iz EU bi bio "ogroman problem" za Veliku Britaniju, upozorio je danas bivši britanski premijer Toni Bler.

On tvrdi da bi odluka o napuštanju EU smanjila uticaj Velike Britanije u svijetu, a da bi referendumu prethodio period neizvesnosti.

Aktuleni premijer Dejvid Kameron obećao je u govoru prošlog mjeseca da će, ukoliko njegova konzervativna stranka pobijedi na narednim izborima, do kraja 2017. godine biti raspisan referendum na kome će građani moći da se izjasne da li žele da ostanu ili da izađu iz EU. On smatra da odnos Britanije i EU treba da se promijeni.

Mnogi konzervativci su zabrinuti zbog mogućeg efekta jače finansijske i političke integracije članica evrozone.

"Mi smo u neizvesnoj situaciji. Ljudi (u Evropi) me pitaju da li će Britanja izaći a ja ne mogu da odgovorim na to pitanje," rekao je Bler a prenosi BBC.

"Ukoliko Britanija na kraju bude htjela da izađe iz EU, to će biti ogroman problem za našu zemlju. Ukolko želimo da imamo težinu, uticaj i moć u svijetu, zašto da se odvajamo od najvećeg političkog saveza i tržišta pred našim vratima ?" - zapitao se on.

Kameronove pristalice, međutim, tvrde da je EU izgubila kontakt sa realnošću, da je previše skupa i da ne podržava britanske nacionalne interese, tako da bi po njima labaviji, u većoj mjeri čisto ekonomski odnos, bio bolji za obje strane.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg rekao je danas da je rukovodstvo Konzervativne stranke "uradilo ono što je planirano", dodajući da oni "žele novi aranžman i namjeravaju da ga dobiju."

Šulc: EU da postane više demokratska i transparentnija

Evropska unija mora da postane više demokratska i transparentnija, ali isto tako nijedna država ne može da opstane sama - to pravilo važi i za Veliku Britaniju, izjavio je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

EU je 2013. godinu proglasila "Evropskom godinom građana" i time iznova pokušava da zainteresuje svoje građane za EU.

Tim povodom, predsjednik parlamenta EU Martin Šulc kaže za njemački radio Dojče vele da je veliki izazov objasniti jednom euroskeptičnom Britancu vrijednost Unije.

"Smatram da je to preveliki zalogaj za Veliku Britaniju, ali i za druge države EU. To je zadatak koji može da obavi samo Brisel ako u ime svojih država-članica nastupi kao jaka politička sila", smatra Šulc.

On dodaje da to važi i za Njemačku, ali i za Veliku Britaniju, kao i da posljednja ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da je 60 odsto Britanaca ispod 30 godina za ostanak zemlje u EU.

Šulc ističe da je i pored brojnih kritika na račun EU, britanski premijer Dejvid Kameron ipak u pravu po jednom pitanju.

"EU mora da postane demokratskija a to znači, šta god da odluči EU, neophodna je i saglasnost parlamenta. To podrazumijeva jačanje Evropskog parlamenta. Ali upravo tome se protivi britanski premijer Dejvid Kameron. Dakle, on upire prstom u problem koji je sam prouzrokovao", ističe Šulc.

Predsjednik EP, ipak, ne vjeruje da će Britanija blokirati sve namjere EU.

Bonus video: