Poništena oslobađajuća presuda bivšem šefu CIA u Rimu

Italijanski Apelacioni sud je osudio Kastelija na sedam godina zatvora za otmicu koja je izvedena u sklopu programa CIA za nelegalno prebacivanje i mučenje osumnjičenih terorista
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2013. 19:09h

Apelacioni sud u Milanu poništio je danas oslobađajuće presude za bivšeg šefa rimske kancelarije CIA Džefrija Kastelija i još dva Amerikanca, i umjesto toga osudio ih za otmicu jednog egipatskog državljanina osumnjičenog da je terorista, u Milanu 2003.

Apelacioni sud je osudio Kastelija na sedam godina zatvora za otmicu koja je izvedena u sklopu programa CIA za nelegalno prebacivanje osumnjičenih terorista u zemlje gdje je tortura zatvorenika nekažnjiva.

Još dvojica Amerikanaca takođe su osuđeni na sedmogodišnje kazne zatvora.

Niži sud, koji je 2009. u istom slučaju osudio druga 23 Amerikanca u odsustvu, prvobitno je oslobodio ovu trojicu, navodeći kao razlog diplomatski imunitet.

Presude iz novembra 2009. bile su prve u svijetu protiv pripadnika CIA, umiješanih u nelegalnu praksu prebacivanja osumnjičenih terorista iz jedne zemlje u one gdje je tokom ispitivanja osumnjičenih bila moguća primjena sile i mučenja.

Nijedan od Amerikanaca kojima je suđeno nije nikad bio u italijanskom pritvoru, ali rizikuju hapšenje ako se odluče da putuju u Evropu.

Pravnici su ranije predlagali da konačna presuda treba da otvori put za italijansku vladu da traži i njihovo izručenje. Do sada slična akcija nije pokrenuta.

Pripadnici CIA oteli su 2003. u Milanu osumnjičenog teroristu Osamu Mustafu Hasana Nasra, poznatog i kao Abu Omar. Nasr je prebačen u američku vojnu bazu u Italiji, potom u Njemačku, prije nego što je na kraju stigao u Egipat, gdje je, kako je tvrdio, bio izložen torturi. On je nakon toga oslobođen.

Među osuđenima je i bivši šef milanske kancelarije CIA Robert Seldon Lejdi, čiju je prvobitnu kaznu od sedam godina zatvora viši italijanski sud povećao na devet. Preostala 22 Amerikanca osuđeni su na kazne u rasponu od pet do sedam godina zatvora.

Galerija

Bonus video: