Letonija napravila korak ka usvajanju eura

Parlament Letonije usvojio je danas zakon o uvođenju eura što je veliki korak ka ulasku te zemlje u grupu zemalja koje koriste ovu valutu.
262 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2013. 17:47h

Nakon današnjeg usvajanja zakona o uvođenju eura, Letonija bi mogla da uđe u eurozonu početkom 2014. godine.

Letonija, koja je postala nezavisna od Sovjetskog Saveza 1991. namjerava da podnese zahtjev Evropskoj uniji idućeg mjeseca da traži dozvolu za uvođenje eura.

Ako se taj zahtjev odobri ona bi bila 18. zemlja koja koristi euro.

Malo je iznenađujuće, s obzirom na teškoće kroz koje prolazi eurozona posljednjih nekoliko godina, da neka zemlja čak i razmatra mogućnost ulaska, piše AP.

Posljednja zemlja koja je uvela euro bila je susjedna Estonija, početkom 2011.

Vlada desnog centra u Letoniji veruje da će kao član zemalja euro zone lakše privući investitore pošto je privredna aktivnost u godinama od 2008. do 2010. pala za gotovo četvrtinu, što je na nivou privrednog pada koji je imala Grčka posljednjih nekoliko godina.

Grčka je najuočljivija žrtva evropske dužničke krize i grčka vlada morala je da traži dva velika paketa pomoći da bi izbjegla bankrot. Ali ona nije jedina zemlja eurozone koja se bori sa dugovima, Irska i Portugal su takođe dobile pomoć, a Kipar je u pregovorima za dobijanje pomoći, dok su mnogo veće Italija i Španija u nimalo povoljnoj ekonomskoj situaciji.

Ankete u Letoniji, zemlji sa dva miliona stanovnika, pokazuju da većina smatra da ne treba žuriti pošto će ova zemlja - koja bi bila najsiromašniji član eurozone prema BDP-u po glavi stanovnika - možda morati da doprinese pomoći koju zemlje eurozone pružaju posljednjih godina svojim članicama.

Anketa sprovedena u decembru pokazuje da je 60 odsto Letonaca između 18 i 55 godina starosti protiv usvajanja eura.

Protivnici uvođenja eura traže od vlade da organizuje referendum o tom pitanju ali zvaničnici su odbacili tu ideju uz argument da su Letonci pristali na članstvo u eurozoni kada su glasali da uđu u Evropsku uniju 2004. godine.

Evropski zvaničnici su rekli da Letonija ima dobre šanse da bude primljena u zonu eura. Ona ispunjava ključne kriterijume o dugu, nivou deficita i inflacije a njena privreda bilježi rast. Privredna aktivnost u Letoniji je prema procjenama porasla prošle godine oko 5,5 odsto što je do sada najbrži rast u dvadesetsedmočlanoj Evropskoj uniji.

Galerija

Bonus video: