Pojedini lideri EU: Centar za migante u Sjevernoj Africi i na Balkanu

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je da će se u tome sarađivati sa zemalja van EU kroz koje migranti prolaze. Makron je pomenuo Libiju i druge afričke zemlja, kao i Balkan
80 pregleda 7 komentar(a)
Samit o Migrantskoj krizi, Foto: Reuters
Samit o Migrantskoj krizi, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.06.2018. 17:46h

Nekoliko lidera Evropske unije (EU) podržalo je danas plan za uspostavljanje prihvatnih centara u sjevernoj Africi i na Balkanu za migrante.

U tim centrima bi se utvrdjivalo da li ti migranti imaju pravo na azil, prenjela je agencija AP.

U vrijeme rastućih tenzija oko prijema i preraspodjele migranata u EU, u Briselu se danas održava mini-samit 16 zemalja EU u pokušaju nalaženja "evropskog rješenja" za taj problem.

Po podacima UN, 40.000 ljudi stiglo je morem u Evropu ove godine, od čega 16.000 u Italiju, 12.000 u Grčku i 12.000 u Španiju.

Podstaknuti sporazumom s Turskom kojim je smanjen priliv migranata u Evropu, lideri EU sada razmatraju mogućnost otvaranja centara u sjevernoj Africi - u Alžiru, Egiptu, Libiji, Maroku, Nigeru i Tunisu.

Prema tom planu, prihvatni centri bi bili otvoreni i u Albaniji.

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je da će se u tome sarađivati sa zemalja van EU kroz koje migranti prolaze. Makron je pomenuo Libiju i druge afričke zemlja, kao i Balkan.

Po njegovim rečima, priliv migranata u EU je znatno opao, ali je u EU "politička kriza" zbog tog problema.

Premijeri Danske, Belgije i Luksemburga takođe su podržali plan o prihvatnim centrima van EU, ali su istakli potrebu poštovanja međunarodnog prava.

Na neformalnom mini-samitu učestvuju Francuska, Njemačka, Italija, Španija, Austrija, Bugarska, Grčka, Malta, Belgija, Holandija, Luksemburg, Danska, Švedska, Finska, Slovenija i Hrvatska.

Mini-samit predstavlja pripremu za samit lidera EU 28. i 29. juna, na kojem se, prema prvim ocjenama, ne očekuje postizanje konačnog dogovora o rješavanju problema migracije zbog nesuglasica među članicama od kojih srednjoevropske bojkotuju današnji sastanak u Briselu.

Bonus video: