Razbijena velika evropska mreža trgovaca ljudima

Svi uhapšeni su osumnjičeni za umiješanost u trgovinu velikog broja ilegalnih imigranata u Evropsku uniju i unutar nje
1 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2013. 21:14h

U akciji Evropske policijske kancelarije - Europola razbijena je velika mreža trgovaca ljudima koja je bila raširena širom Evrope i uhapšene su 103 osobe osumnjičene da su bile njeni pripadnici.

Kriminalna mreža "regrutuje" ilegalne imigrante pretežno u Avganistanu, Iraku, Pakistanu, Siriji i Turskoj

U zajedničkoj operaciji, koju je usklađivao Europol, učestvovalo je 10 evropskih zemalja i Euleks, a osumnjičeni su uhapšeni u Hrvatskoj, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Turskoj i u regionu Kosova.

Druge prinudne mjere sprovedene su u Švajcarskoj, a zajedničku akciju je podržala i Austrija.

Svi uhapšeni su osumnjičeni za umiješanost u trgovinu velikog broja ilegalnih imigranata u Evropsku uniju i unutar nje uglavnom preko Turske i Zapadnog Balkana.

Krijumčarenje u nehumanim uslovima

Kriminalna mreža "regrutuje" ilegalne imigrante pretežno u Avganistanu, Iraku, Pakistanu, Siriji i Turskoj i koristi različite načine za njihovo krijumčarenje u EU i unutar nje.

Tokom pretresa zaplijenjeni su mobilni telefoni, laptopovi, izvještaji iz banaka, poluautomatske puške

Imigranti se često krijumčare u nehumanim i opasnim uslovima, kao što su vrlo male, sakrivene pregrade u podu autobusa ili kamiona, teretnih vozova ili brodova.

U nekim slučajevima imigranti koriste falsifikovane pasoše. Jedan od načina regulisanja njihovog statusa je brak iz koristi.

Ovo je bila jedna od najvećih usklađenih akcija protiv trgovaca ljudima na evropskom nivou, u kojoj je učestovalo više od 1200 policajaca.

Pretreseno je ukupno 117 kuća i drugih objekata. Tokom pretresa zaplijenjeni su mobilni telefoni, laptopovi, izvještaji iz banaka, poluautomatske puške sa velikom količinom municije i više od 176.500 eura u gotovini.

Bonus video: