Češki parlament odobrio terapeutsku upotrebu marihuane

Češki parlament je u srijedu odobrio zakon koji dopušta terapeutsku upotrebu marihuane za ublažavanje djelovanja nekih teških bolesti
6 komentar(a)
marihuana, Foto: Rojters
marihuana, Foto: Rojters
Ažurirano: 30.01.2013. 16:57h

Od 74 poslanika parlamenta u Češkoj njih 67 je odobrilo zakon koji dopušta terapeutsku upotrebu marihuane za ublažavanje djelovanja nekih teških bolesti. Ovaj zakon još čeka potvrdu predsjednika republike kako bi stupio na snagu.

Namijenjen ublažavanju simptoma bolesti poput raka, Parkinsonove bolesti, skleroze zglobova, psorijaze i atopijskog ekcema, marihuana će biti dostupna samo na elektronski recept kako bi se spriječila zlouporaba.

Češka će marihuanu za medicinsku upotrebu uvoziti tokom perioda od narednih godinu dana, odnosno sve dok Nacionalni institut za kontrolu ljekova ne pokrene izdavanja licenci koje će važiti maksimalno pet godina za lokalne uzgajivače. U skladu sa novim zakonom ovaj Institut će takođe ograničiti i područja za gajenje marihuane.

Češka s 10, 5 miliona stanovnika je jedna od najliberalnijih evropskih zemalja u pogledu marihuane. Osobe koje kod sebe imaju do 15 grama marihuane ili su gajile do 5 biljaka rizikuju samo novčanu kaznu.

Procenat mladih konzumenata marihuane u Češkoj je pao s 20,3 posto 2010. godine na 16, 1 posto 2011. prema podacima Nacionalne kancelarije za droge.

Bonus video: