Život Španaca u korupciji

Skoro svakog dana španski mediji otkrivaju novi slučaj korupcije. Španci usprkos tome ćute jer su već potpuno izgubili povjerenje u sudstvo ili zato što se boje da će izgubiti posao
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2013. 16:17h

Broj španskih političara za koje su tamošnji mediji otkrili da su upleteni u razne prljave poslove već je dostigao nevjerovatnu cifru- njih 730 našlo se na crnom spisku. Osumnjičeni zauzimaju pozicije na svim nivoima, od komunalnih službenika pa do na primjer Rodriga Rata - bivšeg španskog ministra privrede i takođe bivšeg predsjednika Međunarodnog monetarnog fonda.

Konkretno, Rata već i pred sudom mora da odgovara u vezi sa dešavanjima u banci "Caja Madrid" koja je loše poslovala, što ga nije spriječilo da dobije novi (unosni) posao savjetnika "Telefónice". Ova španska telekomunikaciona kompanija je takođe došla na glas kao pravo leglo (podmitljivih) političara i uglednika koji vode sve do Urdangarina, zeta španskog kralja.

"Stari, novi... Svi su isti!"

Sve glasine i pisanja medija pak nisu zasmetala kompaniji "Telefónica" (španski Telekom) da pune svoje redove osobama koje bi joj mogle "da budu korisne". Tako je, praktično odmah nakon pobjede konzervativne stranke "Partido Popular" 2011. posao tamo dobio i suprug Soraje Saenz de Santamaria - potpredsjednice nove vlade.

Ono što najviše čudi u svoj ovoj priči je činjenica koliko same Špance sva ova otkrića ostavljaju ravnodušnima. Španska pravnica Ester Martín smatra da je razlog tome stopa nezaposlenosti od oko 26% gdje onda ljudi drže radije "jezik za zubima" u strahu za vlastito radno mjesto - mada mnogi znaju i u njihovoj radnoj sredini ima slučajeva korupcije.

Isto tako, Špancima je već odavno jasno da nikakvi novi izbori neće pomoći ništa da se ovakva situacija promijeni na bolje. Konačno, upravo je otkriveno kako je i jedan od bivših blagajnika stranke koja je tek dvije godine na vlasti, izvlačio novac u "crni fond". Ali čak ni ovaj slučaj kriminala nije bio potreban da bi Špancima postalo jasno da se nova vlada ne trudi posebno da kazni krivce.

"Poštena" ponuda kriminalcima

Tako je na primjer usvojen propis kojim se praktično opraštaju svi grjehovi onima koji su od poreznika sakrili svoj novac u inostranstvu. Ako se sad umilostive i vrate novac u Španiju, moraće da plate 10% iznosa - i čitava "mala avantura" utaje će biti zaboravljena. "To je pravo licemjerje", smatra poreski savjetnik Karlos Alaiz, "jer svi ostali ne samo da moraju odgovarati za svoj zločin, moraju da plate ne samo 10%, nego čitav iznos koliko duguju državi."

Ali i to je španska svakodnevica, objašnjava njemački finansijski stručnjak Frank Abeg koji već decenijama radi sa Španijom, jer svako ko vara i zarađuje protiv zakona, dobro zna da uvijek može računati na pretrpanost sudova i institucija u Španiji

"Uprava radi toliko sporo da optuženi imaju i više nego dovoljno vremena da unište sve dokaze prije nego što dođe do procesa." Slučaj da, kao u Njemačkoj, policija izvrši premetačinu središta "Deutsche Bank"-e je u Španiji bukvalno nezamisliva - i ima mnogo uticajnih snaga koje čine sve što mogu da to tako i ostane.

S druge strane, nisu samo Španci počinitelji finansijskih kriminalnih radnji jer se pročulo i u drugim zemljama da je Španija obećana zemlja za kriminalce, smatra italijanska novinarka Paola del Vekijo. Ona već dugo živi u Madridu i već godinama piše kako i italijanska mafija ima svoje poslovne ogranke u Španiji, naročito za vrijeme buma građevinskog sektora u toj zemlji.

Ne samo Italijani - tu su i Rusi, Kinezi i mnogi drugi koji traže mjesto gdje bi "oprali" novac i gdje se nadležne službe neće previše truditi da otkrju kriminalne poslove. Za sada su - i još uvijek na pravom mjestu - u Španiji.

Galerija

Bonus video: