Opozicija prijavila nepravilnosti na izborima, Erdogan zadovoljan tokom glasanja

Erdogan, koji je danas glasao u Istanbulu, sa svoje strane je rekao da nema "ozbiljnih problema" na biračkim mjestima
66 pregleda 0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.06.2018. 13:01h

Glavna turska opoziciona stranka Republikanska narodna partija (CHP) osudila je danas pokušaje prevara na predsjedničkim i parlamentarnim izborima koji se danas održavaju u Turskoj, dok je predsjednik Redžep Tajip Erdogan posle glasanja ocijenio izbore kao "demokratsku revoluciju".

"Stiglo je mnoštvo prijava" posebno na jugoistoku zemlje, izjavio je portparol CHP-a Bulent Tekan novinarima u sedištu stranke u Ankari.

Tekan je naveo razne primjere, među kojima i punjenje biračkih kutija glasačkim listićima sa zaokruženom vladajućom Strankom pravde i razvoja (AKP), prenijela je agencija Frans pres.

Strahujući od nepravilnosti na izborima, posebno na jugoistoku gdje većinsko stanovništvo predstavljaju Kurdi, mnoge nevladine organizacije i opozicione stranke uputile su posmatrače.

Portparol CHP-a je rekao da je na području bilo prijetnji opozicionim posmatračima.

Glavna prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP) prijavila je slične pokušaje prevara i zastrašivanja na jugoistoku Turske.

Erdogan, koji je danas glasao u Istanbulu, sa svoje strane je rekao da nema "ozbiljnih problema" na biračkim mjestima.

Više od 56 miliona Turaka danas glasa za novog predsjednika i novi sastav parlamenta. Posle izbora treba zvanično da stupi na snagu ustavna promjena prema kojoj Turska prelazi u predsednički sistem vladanja, čime će šef države imati šira ovlaščenja.

Erdogan je rekao da izbori predstavljaju "demokratsku revoluciju" i dodao da je sa uvođenjem predsjedničkog sistema, Turska "uložila napore da prevaziđe nivo savremene civilizacije".

Turski predsjednik je rekao da je veliki odziv birača i da je već glasalo 50 odsto upisanih birača, što izborna komisija nije još zvanično potvrdila.

Agencija AP je prenijela da je ispred glasačkog mjesta u kojem je glasao Erdogan bilo okupljeno nekoliko desetina njegovih pristalica koji su skandirali njegovo ime.

Bonus video: