Berluskoni branio savez Musolinija i Hitlera

Izjava bivšeg italijanskog premijera je izazvala burne i negativne reakcije
114 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2013. 08:52h

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni poručio je juče za vrijeme obilježavanju holokausta u Milanu da je fašistički diktator Benito Musolini uprkos svojim greškama „uradio dosta toga dobrog“, i time izazvao burne reakcije širom svijeta. Berluskoni je, takođe, branio odluku Musolinija da se udruži sa Adolfom Hitlerom.

Ovaj medijski mogul - čije konzervativne snage, prema istraživanjima javnog mnjenja, mogu očekivati drugo mjesto na februarskim parlamentarnim izborima - razgovarao je sa novinarima na marginama ceremonije obilježavanja holokausta u Milanu, navela je agencija Asošijetid pres.

Musolinijev režim je 1938, prije izbijanja Drugog svjetskog rata, odbobrio takozvane „rasne zakone“ kojima se Jevrejima zabranjivalo da pohađaju univerzitete i da se bave brojnim drugim profesijama u Italiji. Kada je nacistički režim Njemačke okupirao Apeninsko poluostrvo za vrijeme rata, hiljade pripadnika malobrojne jevrejske zajednice u Italiji bili su deportovani u logore.

„Teško bi bilo da se stavimo na mjesto onoga ko je tada donosio odluke“, rekao je Berluskoni o Musolinijevoj podršci Hitleru. „Sigurno je tadašnja italijanska vlada, strahujući da će njemačke vlasti odnijeti pobjedu, prije željela da sarađuje sa Hitlerovom Njemačkom nego da joj se suprotstavi“.

Bivši premijer je dodao „da je sa savezom došlo i nametanje brobe protiv Jevreja i njihovo istrjebljenje. Stoga su rasni zakoni bili najveća greška Musolinija, koji je, u mnogim drugm aspektima, uradio dosta toga dobrog“.

Za vrijeme Musolinijevog režima deportovano je više od 7.000 Jevreja, dok je gotovo 6.000 ubijeno.

Njegovi komentari izazvali su burne reakcije, uključujući zahtjeve da mu se sudi zbog promovisanja fašizma.

Berluskonijevo veličanje Musolinija predstavlja „uvredu za demokratsku svijest Italije“, rekla je Rosi Bindi, liderka lijevog centra. „Samo bi Berluskonijev politički cinizam, kombinovan sa najgorim istorijskim revizionizmom, mogao sramotu zbog rasističkih zakona odvojiti od fašističkog diktatora“.

AP navodi da su među saveznicima u prethodnoj Berluskonijevoj vladi bili i politički nasljednici neofašističkog pokreta koji se divio Musoliniju

Italijanski zakoni, uvedeni nakon katastrofalnog iskustva ove zemlje u ratu, zabranjuju podstrekivanje fašizma. Kandidat na lokalnim izborima, Đanfranko Maskia, poručio je da će se sa svojim pristalicama danas obratiti italijanskom tužilaštvu, tražeći da se otvori slučaj protiv Berluskonija.

Zagovarajući agresivni nacionalizam, Musolini je koristio brutalnu silu da bi zadržao vlast, koju je imao od 1920-ih do pred sami kraj Drugog svjetskog rata.

Sa snovima o novom Rimskom carstvu, Musolini je poslao italijanske snage u misiju da napadnu ili okupiraju strane teritorije, uključujući Etiopiju i Albaniju. Na kraju, neuspjesi italijanske armije u Africi i u Grčkoj ubrzali su pobunu među fašističkim zvaničnicima. Musolni je uhapšen 1943. naredbom italijanskog kralja.

Partizani su u aprilu 1945. ubili njega i njegovu ljubavnicu, a njihova tijela objesili na jednom milanskom trgu.

AP navodi da su među saveznicima u prethodnoj Berluskonijevoj vladi bili i politički nasljednici neofašističkog pokreta koji se divio Musoliniju.

Bivši premijer je rekao svjetskim liderima na jednoj konferenciji u Parizu 2010. da je čitao Musolinijeve dnevnike, a nekoliko godina ranije je tvrdio da fašistički diktator „nikada nikoga nije ubio“.

Galerija

Bonus video: