Patino: Ukoliko ne puste Asanža, tužićemo Britaniju

Ministar spoljnjih poslova Ekvadora zatražio od Velike britanije da izda propusnicu Asanžu da nesmetano napusti ambasadu Ekvadora u Londonu
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2013. 12:49h

Vlada Ekvadora će potražiti "rješenje na sudu" za slučaj osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanža, koji se u junu sklonio u ambasadu ove zemlje u Londonu, ukoliko Velika Britanija i dalje bude odbijala da mu izda propusnicu da tu ambasadu nesmetano napusti, rekao je ekvadorski ministar spoljnjih poslova Rikardo Patino u razgovoru objavljenom u subotu u Kitu.

"Ako nakon nekog razumnog vremenskog roka ne nađemo diplomatsko rješenje koje još tražimo, nećemo imati druge mogućnosti osim da potražimo rješenje na sudu, što nije najbolji izbor", rekao je Patino u jučerašnjem razgovoru za špansku mrežu RT.

"Jedino što mogu da učinim je da pristojno zamolim Veliku Britaniju da prouči pravnu podlogu koja joj je podnijeta kako bi izdala propusnicu Asanžu kako se njegova prava više ne bi kršila', dodao je.

Džulijan Asanž se sklonio u ekvadorsku ambasadu u Londonu kako ga vlasti velike Britanije ne bi izručili Švedskoj zbog optužbe za silovanje, koje 41-godišnji Australijanac odbacuje, tvrdeći da je nedužan.

Ekvador mu je odobrio politički azil, ali London želi da sprovede švedski nalog za hapšenje. Internet aktivista tvrdi da će ga Švedska, ako ga izruče, na kraju predati Sjedinjenim Državama koje ga "imaju na zubu" otkako je Vikiliks objavio američke tajne dokumente zbog čega je Asanž ubijeđen da mu tamo prijeti smrtna kazna.

Patino je dodao da je zatražio novi sastanak u vezi sa ovim pitanjem s britanskim kolegom Vilijamom Hejgom, rekavši da "nažalost još nije dobio nikakav odgovor".

Ekvadorski predsjednik Rafael Korea, ljevičar kritički nastrojen prema Vašingtonu koji se trenutno nalazi u predizbornoj trci uoči predsjedničkih izbora 17. februara, već je upozorio da, u slučaju da pobijedi, neće povući odluku o odobrenju političkog azila Asanžu.

Galerija

Bonus video: