Bivši lider ljevice Miloš Zeman novi predsjednik Češke

Zemanu je u prilog išlo i to što je Švarcenberg, iako je on lično daleko popularniji od Zemana, ipak ministar u rekordno nepopularnoj vladi Petra Nečasa
3 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2013. 16:03h

U drugom krugu izbora za predsjednika zemlje, Česi su jucce i danas za novog šefa države izabrali bivšeg lidera ljevice, nekadašnjeg premijera Češke od 1998. do 2002. godine, 68-godišnjeg ekonomistu u penziji Miloša Zemana.

Iako još nisu prebrojani svi glasovi, prema proračunu Ureda za statistiku Zemanov rival, šef češke diplomatije, Karel Švarcenberg, ne može čak ni glasovima velikih gradova koji idu njemu u prilog da nadoknadi zaostajanje od pola miliona glasova.

Nakon prebrojanih glasova sa 96 odsto birališta, Zeman vodi sa 55,5 odsto osvojenih glasova, dok je Švarcenberg osvojio 44,5 odsto glasova.

Analitičari se slažu da Zeman pobjedu može da zahvali populističkom "njemačkom adutu", sličnom onom koji je preokrenuo 2005. u Poljskoj ishod izbora u prilog outsajderu, potonjem predsjedniku Lehu Kačinjskom

Odziv birača je manji nego u prvom krugu 11. i 12. januara, kad su Česi birali između devetoro kandidata, a na izbore izašlo 61 odsto od 8,4 miliona registrovanih birača. U drugom krugu svoj glasački listić je na biralištu ubacilo 58 odsto birača.

Analitičari se slažu da Zeman pobjedu može da zahvali populističkom "njemačkom adutu", sličnom onom koji je preokrenuo 2005. godine u susjednoj Poljskoj ishod predsjedničkih izbora u prilog outsajderu izbora, potonjem predsjedniku Lehu Kačinjskom.

Dok je u Poljskoj protivkandidata Kačinjskog, sadašnjeg premijera Donalda Tuska, eliminisala glasina da se jedan od njegovih djedova prijavio sam u Vermaht, iako je kao većina Kašuba automatski mobilisan i prvom prilikom dezertirao, Zemanov izborni štab je u kampanji u drugom krugu iskoristio strah Čeha od imovinskih zahtjeva sudetskih Njemaca deportovanih iz Čehoslovačke poslije Drugog svjetskog rata.

Obje kampanje, i poljska prije osam godina i sadašnja češka svjedoče o tome koliko je krhko pomirenje Njemačke sa istočnim susjedima i još uvijek bolne traume Drugog svjetskog rata.

Karel Švarcenberg

U anketi među biračima Česi su Švarcenbergu zamjerali upravo to što nije Čeh već pripadnik stare njemačke plemićke loze, a njegova supruga Terezija ne govori češki jezik.

Zemanu je u prilog išlo i to što je Švarcenberg, iako je on lično daleko popularniji od Zemana, ipak ministar u rekordno nepopularnoj vladi Petra Nečasa.

Potpredsjednik Švarcenbergove stranke je ministar finansija Miroslav Kalousek, arhitekt nepopularnih mjera štednje.

Galerija

Bonus video: