Asanž: Film o meni je laž

Holivudski studio saopštio je da će film "The Fifth Estate" sa britanskim glumcem Benediktom Kamberbačom u ulozi Asanža premijerno biti prikazan u američkim bioskopima u novembru 2013.
52 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2013. 19:26h

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž nazvao je holivudski film koji se o njemu snima "masivnim propagandnim napadom" na njegov sajt i oruđem za potpirivanje "plamena rata" protiv Irana.

Studio "Dreamworks" saopštio je da je počelo snimanje filmske drame o Džulijanu Asanžu i njegovom Vikiliks vebsajtu koja, prema riječima reditelja Bilija Kondona, neće suditi bivšem hakeru i njegovom uticaju.

Holivudski studio saopštio je da će film "The Fifth Estate" sa britanskim glumcem Benediktom Kamberbačom u ulozi Asanža premijerno biti prikazan u američkim bioskopima u novembru 2013.

Film će se baviti počecima Vikiliksa kroz vizuru Asanža i njegovog bivšeg portparola, Njemca Danijela Domšet-Berga (igra da Danijel Brul) i kulminiraće objavljivanjem hiljada zvaničnih dokumenata i mejlova 2010.

Asanž, koji je dobio primjerak scenarija, rekao je da je film "laž". On se obratio studentima Oksforda preko video linka iz ambasade Ekvadora u Londonu.

"To su sve laži. Film je masivni propagandni napad na Vikiliks i moje osoblje", rekao je Asanž a prenosi RT.

Među spornim djelovima filma su i implikacije da Iran radi na nukelarnom oružju. "Kakve to veze ima sa nama", uzvratio je Asanž."Možda će proći decenije prije nego što shvatimo potpuni uticaj Vikiliksa i kako je revolucionarizovao širenje informacija. Zbog toga ovaj film neće donositi svoj sud o temi", navodi se u saopštenju reditelja Bilija Kondona.

"Želimo da istražimo kompleksnosti i izazove transparentnosti u informacionom dobu i, nadamo se, obogatimo i oživimo razgovore koje je Vikiliks podstakao", dodao je reditelj filmova "Devojke iz snova" i "Sumrak saga: Praskozorje".

Film je zasnovan na knjizi Domšajt-Berga "Inside WikiLeaks" (Unutar Vikiliksa) koju je napisao pošto je napustio organizaciju i drugoj knjizi, novinara Dejvida Lija i Luka Hardinga "WikiLeaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy" (Vikiliks: Unutar Džulijan Asanžovog rata protiv tajnovitosti).

Asanž, koji je odrastao u Australiji, bio je tema prošlogodišnjeg australijskog TV filma "Underground" (Podzemlje), podsjeća Rojters.

Osnivač VIkiliksa krije se u ambasadi Ekvadora u Londonu već mjesecima kako bi izbjegao izručenje Švedskoj koja ga traži zbog navodnog seksualnog napada.

Asanž je rekao da se boji da će, ako bude izručen Švedskoj, biti potom predat Amerikancima koji su bijesni zbog curenja hiljada povjerljivih američkih depeša.

Galerija

Bonus video: