Napad u Sofiji namješten incident?

"Čini se da je (pokušaj atentata) bio prilično vještački pokušaj da predstavi njihovu partiju kao žrtvu, da bi ojačali redove"
108 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2013. 10:40h

Napadač na lidera bugarskih Turaka je nosio gasni pištolj napunjen suzavcem, dok su dva ostala metka bili takozvani "plašljivci", saopštila je bugarska policija.

Oktaj Enimehmedov nije uspio da puca iz pištolja, jer je Ahmet Dogan uspio da mu izbije pištolj iz ruke, a onda su ga delegati konferencije sustigli i oborili na pod i pretukli ga.

Enimehmedov koji je bugarski Turčin je ostavio poruku svojoj majci u kojoj kaže da nije imao namjeru da ubije Dogana, već da mu pokažu da nije nedodirljiv.

Po svemu sudeći, napadač nije očekivao da preživi napad, a iz policije kažu da Dogan ne bi bio životno ugrožen i da je Enimehmedov uspio da puca.

Gardijan piše da je Enimehmedov student arhitekture koji ima kriminalni dosije zbog zloupotrebe droga, krađe i napada.

Namješteni incident?

Enimehmedov nije imao pomagače, a u Bugarskoj kolaju priče da je "pokušaj atentata" namješten, kako bi partija podigla svoj rejting.

Bugarski zvaničnici su se oglasili povodom toga odbacujući tezu da je incident namješten.

Bojko Borisov, bugarski premijer je kazao da se radi o "zabrinjavajućem događaju kojem nema mjesta u modernoj Bugarskoj".

Međutim, ima i onih koji misle da Doganova partija pokušava da podigne rejting nakon optužbi za korupciju.

Dogan koji je na čelu partije bio 25 godina, je oslobođen optužbi za korupciju prije dvije godine

"Čini se da je (pokušaj atentata) bio prilično vještački pokušaj da predstavi njihovu partiju kao žrtvu, da bi ojačali redove", kazao je za Gardijan Ivan Dikov, urednik Sofija novinske agencije.

Na konferenciji na kojoj se desio incident Dogan je najavio povlačenje, a naslijediće ga Lutvi Mestan koji je dugo drugi čovjek partije.

Poznavaoci dešavanja u Bugarskoj kažu da će Dogan naći način da nastavi političku karijeru, i ujedno zadrži kontrolu nad strankom.

"Sada je on lider na meti, duhovni vođa svoje zajednica, kao žrtva ili mučenik", komentariše Dikov.

Galerija

Bonus video: