Ukrajinski obavještajac: Na kraju ćemo morati pregovarati s Rusijom

"Takvi ratovi mogu završiti samo sporazumima"

10480 pregleda 19 komentar(a)
Ukrajinski vojnici (ilustracija), Foto: REUTERS
Ukrajinski vojnici (ilustracija), Foto: REUTERS

Ukrajina će u nekom trenutku morati ući u pregovore s Rusijom kako bi okončala njihov više od dvije godine dug rat, rekao je visoki zvaničnik ukrajinske obavještajne službe u intervjuu objavljenom u četvrtak.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je odbacivao razgovore s Kremljom, a dekretom koji je izdao nakon što je Rusija zvanično anektirala četiri ukrajinske regije 2022. pregovori se smatraju "nemogućima".

General-major Vadim Skibitski, zamjenik šefa ukrajinske vojne obavještajne uprave HUR, rekao je, međutim, za časopis Ekonomist da će razgovori na kraju biti potrebni, kao što bi bio slučaj s bilo kojim ratom, prenosi Hina.

"General Skibitski kaže da ne vidi način da Ukrajina dobije rat samo na bojnom polju. Čak i kad bi uspjela potisnuti ruske snage natrag do granica — što je sve dalja perspektiva — to ne bi okončalo rat", napisao je Ekonomist.

"Takvi ratovi mogu završiti samo sporazumima", kaže on. Trenutno se obje strane bore za najpovoljniju poziciju uoči potencijalnih pregovora. Ali smisleni pregovori mogu započeti najranije u drugoj polovini 2025, nagađa.

Zelenski i drugi zvaničnici rekli su da Rusija nije pozvana na "mirovni samit" planiran za Švajcarsku u junu, jer nema garancija da će Moskva razgovarati u dobroj vjeri.

Čini se da je ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba ponovio razmišljanje Skibitskog u odvojenom ovotjednom intervjuu za magazin Forin polisi (Foreign Policy), rekavši da je cilj junskog samita bio "ujediniti zemlje koje dijele načela i pristupe na kojima će graditi daljnje akcije".

"Nakon toga može doći do komunikacije s Rusijom i Rusija može biti dio razgovora. Jer ste u pravu: na kraju, ne možete okončati rat bez obje strane."

Ruski predsjednik Vladimir Putin i drugi visoki zvaničnici kažu da Ukrajina blokira svaki pokušaj nagodbe.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u četvrtak da skup u junu ne može biti "ozbiljna konferencija s ozbiljnim očekivanjima neke vrste rezultata" bez prisutnosti Rusije.

Zelenski je u svom noćnom video-obraćanju u četvrtak opisao sastanak u junu kao "praktično prvu pravu priliku za početak ponovnog uspostavljanja pravednog mira".

"Sve naše pozicije, na bojnom polju, u diplomatiji i u informacionoj sferi, sada moraju biti jednako jake", rekao je. "Naša snaga, naše mogućnosti, naše oružje, jedinstvo s partnerima - sve to mora djelovati zajedno. I djelovaće."

Bonus video: