Njemačka prepolovila procjenu ovogodišnjeg rasta

Ekonomska kriza pogađa i najveću ekonomiju Evrope. Posljednji dokaz za ovu tvrdnju je i prepolovljeni privredni rast njemačke ekonomije
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2013. 16:51h

Njemačka vlada danas je više nego prepolovila procjenu ovogodišnjeg planiranog privrednog rasta, na samo 0,4 odsto, što se tumači kao dokaz da finansijska kriza nije nanijela štetu samo slabijim, već i najjačoj ekonomiji Evrope.

U oktobru je njemačka vlada ekonomski rast u 2013. godini prognozirala na jedan odsto.

Za iduću godinu njemačka vlada prognozira ubrzavanje ekonomskog rasta i procjenjuje da će iznositi 1,6 odsto.

Nove vladine prognoze su u skladu sa projekcijama njemačke centrale banke. Bundesbanka za narednu godinu prognozira Njemačkoj rast od 1,9 odsto, ukoliko ne dođe do dalje eskalacije dužničke krize u Evropi.

Snižene procjene rasta za 2013. objavljene su samo dan pošto su zvanične statistike pokazale da je u 2012. njemačka ekonomija zabilježila rast od 0,7 odsto dok je samo godinu ranije ekonomski rast iznosio 3 procenta.

Podaci za posljednji kvartal prošle godine nisu posebno prikazani ali se vjeruje da su u tom periodu njemačke privredne aktivnosti bile u padu.

Njemački ministar ekonomije i vicekancelar Filip Resler rekao je danas novinarima da će prva polovina 2013. biti teška a da će potom rast ubrzati. Resler je kazao i da jača povjerenje poslovnog svijeta u zonu eura, koja je u recesiji, i da "kompanije žele da investiraju i da su ulaganja do sada bila samo odložena a ne i otpisana".

Njemački ministar je ukazao i na značaj situacije u SAD, gdje se predsjednik i Kongres bore oko povećanja limita za zaduživanje, jer su SAD najveći trgovinski partner Njemačke van Evrope.

Bonus video: