Oporavak svjetske ekonomije glavna tema sastanka u Davosu

Oko 50 šefova država i više od 1.000 direktora svjetskih kompanija prisustvovaće ekonomskom samitu u Davosu
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2013. 15:40h

Oporavak svjetske ekomonije iz krize biće glavna tema ovogodišnjeg Svjetskog ekonomskog foruma koji će se održati sljedeće nedjelje u Davosu, u Švajcarskoj, saopštili su danas organizatori.

Premijer Rusije Dimitrij Medvedev, njemačka kancelarka Angela Merkel i premijer Italije Mario Monti pozdravne govore posvetiće načinima pospješivanja svjetske ekonomije, saopštili su zvaničnici Svjetskog ekonomskog foruma.

Panorama Davosa, Švajcarska

Dok se prošlogodišnji sastanak odvijao u klimi strahova za budućnost eura i nesigurnosti u vođstvo SAD, koje su bile usred predizborne kampanje, tržišta danas izgledaju stabilnija, ocjenjuje Asošijeted Pres.

Osnivač foruma Klaus Švab rekao je novinarima u Ženevi da je "veoma jasno da se pitanje svjetske ekonomije zasniva na vraćanju izgubljenog povjerenja".

Na forumu, koji je Švab nazvao "laboratorijom ideja" za poboljšanje prilika u svijetu, godinama se okupljaju političari, diplomate, umjetnici i slavne ličnosti radi jednonedjeljnih razgovora.

Oko 50 šefova država i više od 1.000 direktora svjetskih kompanija prisustvovaće događaju koji će trajati od 23. do 27. januara. Među učesnicima za koje se očekuje da će prisustvovati su osnivač Majkrosofta Bil Gejts, generalni sekretar UN Ban Ki Mun i direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Legar.

Forum je posebnu važnost dao činjenici da će 450 žena prisustvovati događaju koji se održava duže od četiri decenije, a na koji se može doći isključivo pozivnicom.

Pored stanja svjetske ekonomije, raspravljaće se o nizu pitanja, među kojima i onima "za koja još ne postoje odgovori", rekao je Švab.

Pažnja će biti posvećena i građanskom ratu u Siriji i drugim problematičnim oblastima Bliskog istoka.

Premijer Tunisa Hamadi Džebali i egipatski premijer Hašem Kandil, takođe će prisustvovati, kao i predsjednik Izraela Šimon Perez i palestinski premijer Salam Fajad, koji su dijelili pozornicu 2012, vratiće se i ove godine.

Teme rasprava biće i problem finansiranja borbe protiv klimatskih promjena, opasnosti koji za ekonomiju predstavljaju korupacija i digitalna dezinformacija, kao i veliki sportski događaji.

Galerija

Bonus video: