Austrija: Bivši ministar policije osuđen na 4 godine zatvora zbog korupcije

Sudija je kazao da je ministrova odbrana jedna od maštovitijih koje je čuo u svojoj karijeri, te da osuđeni Štraser neće naći nijedan sud u zemlji koji bi u nju povjerovao
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2013. 18:38h

Bivši austrijski ministar unutrašnjih poslova i evropski poslanik Ernst Štraser osuđen je danas u sudu u Beču na četiri godine zatvora zbog korupcije.

Konzervativca Ernsta Štrasera uhvatili su britanski novinari kako pristaje da unese amandmane na prijedlog jednog zakona povoljne za jedan lobi uz nadoknadu koja je išla do 100.000 eura godišnje. Taj razgovor je bio snimljen.

Štraser je, međutim, odbacio svaku optužbu o korupciji.

On je rekao da je od početka sumnjao u svoje sagovornike i ocijenio da bi mogli biti pripadnici tajnih službi, pa je riješio da igra igru da bi ih otkrio, rekao je njegov advokat Tomas Kralik.

Tajni snimak novinara nedjeljnika "The Sunday Times", od ključne važnosti sa sudski proces protiv Štrasera

Sudija Georg Olšak rekao je da je ta tvrdnja jedna od maštovitijih koje je čuo u svojoj dvadesetogodišnjoj karijeri i dodao da osuđeni Štraser neće naći niti jedan sud u Austriji koji bi u to povjerovao.

Štraser je optužen za korpuciju poslije višemjesečne istrage vođene u Evropskom parlamentu u saradnji sa evropskom agencijom za krivična pitanja Eurojust.

Prijetila mu je kazna od deset godina zatvora.

Galerija

Bonus video: