Klausova amnestija pred Ustavnim sudom Češke

Grupa od 29 senatora iz različitih stranaka podnijela je žalbu na amnestiju na osnovu koje je oslobođena trećina zatvorenika u Češkoj
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2013. 17:47h

Široka amnestija koju je 1. januara povodom 20. godišnjice raspada Čehoslovačke objavio predsjednik Vaclav Klaus, našla se pred Ustavnim sudom, a parlament će u srijedu glasati o povjerenju vladi premijera Petra Nečasa zato što je amnestija obuhvatila vinovnike nekih od najvećih korupcionaških afera, utaja poreza i krađe novca preduzeća.

Grupa od 29 senatora iz različitih stranaka podnijela je žalbu na amnestiju na osnovu koje je oslobođena trećina zatvorenika u Češkoj, oko 7.500 ljudi, i obustavljena krivična gonjenja i suđenja u postupcima dužim od osam godina za djela za koja kazna ne prelazi 10 godina zatvora.

"Žalimo se Ustavnom sudu samo na član 2 amnestije kojim su zaustavljene krivične istrage koje traju duže od osam godina, a u kojima okrivljenima ne prijeti veća kazna od 10 godina zatvora. Žalba se bazira na tome da amnestija krši ljudska prava oštećenih u tim sporovima i onemogućava im da pred sudom ostvare svoja prava", objasnila je inicijatorka žalbe, senatorka iz redova opozicije Alena Dernerova.

Amnestija je izuzetno razgnjevila Čehe, jer se ispostavilo da će nekažnjeni, kao nevini prije kraja suđenja otići ljudi koji su pokrali novac preduzeća, utajili milione eura poreza državi ili mahinacijama ojadili hiljade Čeha koji su uložili cijelu svoju ušteđevinu recimo u rješavanje stambenog pitanja.

Gnjev je još veći pošto se pokazalo da su među amnestiranima i neki Klausovi prijatelji biznismeni ili ćerka šefa njegove kancelarije koja je osuđena zbog tragične saobraćajne nesreće koju je izazvala.

Premijer Češke, Petaer Nečas se branio da kao premijer nije imao nadležnosti da Klausa spriječi da proglasi amnestiju, ali opoziciona ljevica izdejstvovala je da se zbog amnestije u srijedu glasa o povjerenju vladi.

Šef države Klaus pozvan je da pred poslanicima opravda amnestiju, ali je on to odbio i kompletnu gužvu oko amnestije nazvao "medijsko huškačkom kampanjom" protiv njega.

Puštanje korupcionaša i prevaranata, krivaca krupnog privrednog kriminala da definitivno izmaknu ruci pravde odrazilo se i na izbore za predsjednika Češke, održane 11. i 12. januara. U tom prvom krugu kandidat Klausove i Nečasove Građanske demokratske stranke, inače jedan od popularnijih čeških političara, Pšemislav Sobotka završio je potpuno neočekivano na pretposljednjem mjestu sa svega nekoliko procenata osvojenih glasova.

Kandidat za predsjednika u drugom krugu 25. i 26. januara, šef češke diplomatije Karel Švarcenberg predložio je premijeru Nečasu, što je on i prihvatio, da država obešteti na neki način one Čehe kojima je pokraden novac, a zbog amnestije neće moći da na sudu istjeraju pravdu.

Bonus video: