Skandalozan predlog ekstremista u Rumuniji

Rumunska ekstremistička organizacija nudi novčanu nagradu Romkinjama koje se sterilišu. Rumunsko tužilaštvo otvorilo istragu o tom slučaju
2 komentar(a)
Romi Francuska, Foto: AP
Romi Francuska, Foto: AP
Ažurirano: 12.01.2013. 17:50h

Rumunsko tužilaštvo otvorilo je istragu o pozivu lokalne ekstremističke organizacije da se sterilišu Romkinje.

Istraga treba da utvrdi da li je učinjeno krivičnog djelo "propagiranja fašističke i rasističke ideologije", javlja rumunska agencija Ađer pres pozivajući se na tužilaštvo u Temišvaru.

Početkom sedmice, nacionalistička i ekstremistička grupa NAT88, sa sjedištem u Temišvaru, saopštila je na svom sajtu, koji je ubrzo ugašen, da nudi "nagradu od 300 leja (68 eura) svakoj Romkinji iz (rumunskog) Banata koja pokaže ljekarski dokument kao dokaz da se 2013. godine dobrovoljno podvrgla sterilizaciji", prenosi AFP.

Tri rumunske nevladine organizacije oštro su osudile taj predlog i zatražile od tužilaštva otvaranje istrage.

"Sterilizacija žena koje pripadaju nekoj etničkoj grupi predstavlja ozbiljan napad na tu grupu i društvo uopšte", ocjenjuju u zajedničkom saopštenju Institut Eli Vizel, Centar za borbu protiv antisemitizma i Romani kris, glavna rumunska NVO za zaštitu prava Roma.

U Rumuniji živi najbrojnija romska zajednica u Evropi. Prema posljednjem popisu, Roma ima oko 620.000, mada njihovi lideri tvrde da ih ima oko dva miliona.

Većina Roma živi u siromaštvu i izložena je diskriminaciji.

Bonus video: