Šou Silvija Berluskonija na italijanskoj televiziji

Ali, ipak, kao što je Berluskoni rekao prije emisije: „Šta god da bude, meni će ići u korist“
79 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2013. 15:18h

Silvio Berluskoni je još jednom uspio da monopolizuje izbornu kampanju u žestokom televizijskom obračunu koji je pokazao da se neke stvari nisu promijenile u Italiji još od kada su mase sa morbidnom fascinacijom posmatrale borbe gladijatora u Koloseumu.

Prikovavši milione Italijana nakon večere za svoje male ekreane, Berluskoni je ušao u arenu svog najnemilosrdnijeg medijskog neprijatelja. Mikele Santoro, voditelj nezavisnog kanala La7, godinama je trn u oku bivšeg premijera i ima lične razloge zašto ga mrzi.

Berluskoni je 2002. optuživan da je naredio otpuštanje Santoroa sa državne televizije RAI nakon što je javno optužio tadašnjeg premijera za „kriminalnu zloupotrebu“ televizije. Mada je izgubio mnoge poene tokom emisije, Berluskoni nije – kao što su mnogi očekivali – izgubio narav i izletio iz studija.

Ali je uspio toliko da razbijesni Santoroa da je voditelj odbio da pruži ruku bivšem premijeru. Široki osmijeh koji se pojavio na licu konzervativnog lidera ukazuje da je u tom trenutku mislio da je barem dobio rundu, ako ne i meč.

Međutim, napetog i često očigledno bijesnog Berluskonija više puta su uspjeli da „bace na koljena“ Santorovi sagovornici. Stvar koja je sigurno pogoršala situaciju je ta što su oba „mučitelja“ domaćina bunga bunga zabava bile mlade žene.

Čak su primorale bivšeg premijera da prizna grešku. Berluskoni, koji je podnio ostavku pošto je izgubio parlamentarnu većinu u novembru 2011, rekao je da je žrtva zavjere njemačkih vlasti. Jedna od njegovih tvrdnji glasi da je Bundesbanka, njemačka centralna banka, naredila prodaju obveznica italijanske vlade kako bi povećala njene troškove zaduživanja i bacila zemlju u dužničku oluju eurozone nedugo prije nego što je smijenjen.

Ali, kao što je jedna od novinarki istakla, prodaju obveznica naredila je Dojče banka, komercijalna institucija. Berluskoni je poručio da je sigrno u pitanju bio lapsus.

Komentari na Tviteru pokazali su da je Berluskoni takođe naljutio mnoge mlade i siromašnije glasače kada je ismijavao Santoroa – optužio ga je da je pohađao večernju školu, umjesto fakulteta.

Berluskoni se od početka kampanje trudi da svakog dana postoji razlog da mediji i birači govore o njemu

Ali, ipak, kao što je Berluskoni rekao prije emisije: „Šta god da bude, meni će ići u korist“.

Berluskoni se od početka kampanje trudi da svakog dana postoji razlog da mediji i birači govore o njemu. Prošle nedjelje to je bio njegov kućni ljubimac, Pagi. Prije toga, njegova nova djevojka.

Ovog vikenda svi će pričati o posljednjoj rundi obračuna sa Santorom, tokom koje su razgovarali o brojnim presudama za klevetu na štetu Marka Travalje, kolumniste lista „Il fato kutidjano“ i učesnika emisije. Zauzimajući Travaljovu stolicu, Berluskoni je izvukao džepnu maramicu i teatralno obrisao stolicu prije nego što je sjeo na nju.

Preveo: Miloš Rudović

Galerija

Bonus video: